8 oua mari, pastrate la temperatura camerei
1 ceasca cu zahar
1/2 ceasca cu zahar brun
1 1/2 ceasca cu nuci macinate si prajite
2 lingurite cu esenta de vanilie
2 linguri cu faina
1/3 ceasca cu cacao pudra
1/2 lingurita cu sare
1/4 lingurita cu scortisoara pudra
3/4 ceasca gem de portocale sau caise, zmeura
1 lingurita cu zahar pudra
Mod de preparare
- se incalzeste in prealabil cuptorul si se tapeteaza tava cu ulei si putina faina;
- se sparg 2 oua intr-un bol la care se adauga inca 2 galbenusuri;
- cele 2 albusuri ramase se pun intr-un alt bol si se mai adauga 4 dupa ce sunt sparte inca 4 oua;
- galbenusurile celor 4 oua sparte la final trebuie sa le pastrezi pentru mai tarziu;
- prin urmare trebuie sa fie 2 oua intregi plus 2 galbenusuri in primul bol si 6 albusuri in cel de-al doilea bol;
- albusurile se bat cu mixerul pana devin pufoase, adaugandu-se 1/3 ceasca cu zahar;
- dupa ce ai spalat ustensilele mixerului se bat galbenusurile si ouale din primul bol cu 2/3 din zaharul ramas, la o viteza medie (aproximativ 3 minute);
- apoi se adauga nucile si esenta de vanilie, continuand sa amesteci cu mixerul;
- urmatorul pas este sa adaugi faina, pudra de cacao si scortisoara, sarea si sa le omogenizezi cu ajutorul mixerului;
- se umple o ceasca cu albus batut si se toarna in compozitia cu galbenusuri, amestecand cu o spatula pana la omogenizarea compozitiei;
- apoi se adauga si restul albusurilor batute;
- se pune blatul in tava pregatita la inceput si se introduce la cuptor aproximativ 40-45 de minute;
- dupa ce se scoate din cuptor se lasa la racit 2 ore;
- se scoate blatul din tava, cu multa grija si se pune pe o tava pentru servit;
- se taie pe orizontala cu ajutorul unui cutit lung si se ridica cu grija partea de sus;
- se intinde gemul pe partea ramasa, dupa care se aseaza usor partea de sus a blatului;
- se presara deasupra zahar pudra inainte ca desertul sa fie servit;
- este perfect daca este pastrat o zi pana cand gemul se amesteca cu blatul;
- se aranjeaza pe farfurie cu zmeura, bucati de portocala si frunze de menta.
Informatii nutritionale (1 portie): 258 calorii; 10 g grasimi (2 g saturate si 2 monosaturate); 141 mg colesterol; 45 g carbohidrati; 7 g proteine; 2 g fibre; 159 mg sodiu si 19% din necesarul zilnic de seleniu.
Comentarii (2)
o prajitura simpla si gustoasa TINETI-O TOT ASA
bun articol si va rog luati in evidenta si alte probleme de sanatate cum ar fii vezica urinara la fem. va multumesc
Posteaza comentariu