1. Istoria medicala
Varsta pacientului este un factor extrem de important. Pietrele la rinichi care apar la copii si pacientii tineri pot avea cauze ereditare. La adulti aceasta afectiune este una des intalnita. Istoricul medical al pacientului poate ajuta la despitarea tipului de cristal care a dus la formarea pietrelor.
2. Afectiuni cu simptome asemanatoare
Sunt mai multe afcetiuni care au simptome similare pietrelor la rinichi. De regula, diagnosticul este usor de pus din cauza naturii specifice a simptomelor, dar nu intotdeauna diagnosticul este clar. De exemplu, infectia tractului urinar poate cauza o durere similara sau mai putin intensa decat cea produsa de pietrele la rinichi. Mai mult exista posibilitatea ca o infectiei sa se instaleze odata cu pietrele la rinichi.
Alte cauze ale durerii care pot imita durerile pietrelor la rinichi: pietre la vezica biliara, sindromul colonului iritabil, apendicita, ulcerul stomacal, hepatita, colita, atacul de inima etc.
3. Tehnici imagistice
Una din cele mai indicate proceduri este tomografia computerizata in spirala. In cazurile in care aceasta nu da rezultatele scontate se recomanda diagnosticarea cu ultrasunete sau cu raze-x. Daca nici in urma acestor teste nu a fost despistata piatra, dar pacientului are dureri care indica pietrele la rinichi, urmatorul pas este pielograma intravenoasa.
Pielograma intravenoasa presupune transmiterea razelor-x la nivelul rinichilor, ureterelor si vezicii urinare, depistand astfel orice fel de piatra la rinichi, chiar si prezenta cancerului la nivelul acestor organe (in vena se injecteaza o substanta de contrast prin intermediul careia razele-x vizualizeaza daca este vreun obstacol la nivelul rinichilor, ureterelor sau vezicii urinare).
De asemenea, nu trebuie uitata nici diagnosticarea prin rezonanta magnetica (MRI), dar aceasta tehnica nu identifica pietrele non-obstructive sau pe cele de dimensiuni reduse. Deoarece aceasta tehnica nu implica folosirea radiatiilor este indicata mai ales femeilor insarcinate.
4. Urocultura
Urocultura este o metoda de lucru utilizata in laborator pentru a analiza probele de urina, constand in cultivarea si identificarea agectilor patogeni care produc infectii ale tractului urinar. Practic, detremina cantitativ numarul de germeni pe mililitru de urina, cu precizarea taxonomiei lor.
Prevalarea se efectuaeaza din jetul mijlociu intr-un recipient steril. Totodata, preluarea probelor se face inainte de a incepe un tratament cu antibiotice, iar care este necesara pentru urmarirea eficientei tratamentului recoltarea se face dupa 48 ore de la ultima pastila. Aspectul urinei in momentul recoltarii sau dupa aceasta nu poate oferii indicatii certe asupra continutului de bacterii. Astfel, o urina limpede poate contine un numar ridicat de bacterii.
5. Testarea aciditatii urinei
Testarea aciditatii urinei ajuta la identificarea tipurilor de pietre. Nivelul de acididate este indicat in functie de valoarea pH-ului:
- pH:7.0, valoarea neutra;
- pH > 7.0, valoare acida (favorizeaza acidul uric si pietrele cistinice)
- pH <7.0, valoare alcalina (favorizeaza pietrele stuvitice si fosfatul de calciu).
6. Testarea sangelui din urina
Hematuria se face atunci cand pacientul ajunge la urgenta cu dureri in coaste (un simpton primar al pietrelor la rinchi). Totusi o treime dintre pacientii cu pietre la rinichi nu au sange in urina, asa ca sunt indicate alte teste.
7. Teste de sange
- teste de sange pentru indicarea factorii care favorizeaza aparitia pietrelor: testele la sange si urocultora pot identifica substantele care favorizeaza aparitia cristalelor, deci pot fi considerate cele mai bune metode de diagnosticare, dar si teste de prevenire. Testele de urina determina nivelul de uree nitrogen din sange, creatinine, calciu, fosfat si acid uric pentru pacientii cu pietre din oxalat de calciu. Adesea aceste teste sunt repetate la 6 saptamani de la atac.
- teste pentru paratiroida: testele pentru a determina nivelul hormonilor de paratiroida sunt indicate in cazul in care medicul suspecteaza instalarea hiperparatiroidismului dupa ale semne si simptome.
- teste pentru infectii: rezultatele testelor care indica existenta unui cantati ridicate de globule albe in sange indica prezenta unei infectii, dar aceste rezultate pot fi gresite, atat timp cat globulele albe pot creste ca raspuns la stresul fizic.
- teste pentru afectiunile metabolice: aproximativ jumatate dintre copii cu pietre la rinichi prezinta afectiuni metabolice, care cresc riscul formarii pietrelor.
Comentarii (16)
Am tot vazut ca lumea e foarte multumita de acest produs. Imi puteti spune si mie unde il pot gasi? L am cautata la mai multe farmacii din timisoara si nimic... Multumesc
As vrea sa va rog sa-mi spuneti daca utilizarea neorenal sr in timpul colicii renale a diminuat intensitatea durerilor si cam cat a durat criza. Sotul meu are aceasta problema si chiar acum ne confruntam cu o criza de rinichi. Multumesc mult!
Si eu folosesc Neorenal sr si sunt foarte multumita. Merita toti banii!
Un tratament naturist pentru colica si pietre la rinichi este Neorenal SR. Este un produs nou la noi in tara si il gasiti mai greu, dar merita cautarile. Am reusit sa elimin o mare parte din pietre inca din primele zile de la utilizare. Durere a inceput sa cedeze din prima zi. La inceput mi s-a recomandat un tratament de 10 zile cu 2 comprimate de 2 ori pe zi, apoi sa revin la eco sa vada in ce stare ma aflu. Au constatat ca au plecat majoritatea pietrelor si mi-au recomandat sa mai folosesc Neorenal, dar in doza mai mica: 1 comprimat de doua ori pe zi. Ma simt muuult mai bine si il recomand cu incredere
cum se poate elimina o piatra de 2 cm tratament natural
Dupa ce am cautat mult pe internet am aflat si eu o reteta magica de a elimina piatra fara durere si e tratament ieftin si fara efecte secundare cica(tratamentul dureaza cateva ore,vreo 3 si in aceeasi zi se elimina si piatra).Eu nu am incercat ca nu a fost cazul.....nu vreau sa fac din asta reclama ca nu am nici un interes dar poate va ajuta.Scrieti e-mail la adresa moisalin@yahoo.com si va dau detalii cu cea mai mare placere.Intentia mea e doar sa ajut.Multa sanatate!
Am citit articolul intitulat:Pietre la rinichi sau litiaza renala si am citit in sfarsit simptomele aparitiei bolii enuntata mai sus si mi-a placut aticolul, deoarece simptomele sunt prezentate complet in litiaza renala si nu numai la acest capitol; am mai citit alte articole privind litiaza renala, dar oricine isi da seama ca acest articol a fost scris de un bun doctor specialist.Multumesc!
"un aport de vitamina C poate creste riscul formarii vitaminei C" nu pe bune!
felicitari! aici pot primi suficiente lamuriri!!!!
celmai bun si complet articol despre componenta pietrelor la rinichi, pana acum n am citit ceva asemanator, felicitari si multumiri! cititi cat mai multi acest articol!
Vreau sa-mi rasp si mie ce fel de calciu pot sa iau daca am decat un singur rinichi si imi trebuie calciu deoarece am o mana rupta si 2 vertebre la coloana si nu mi se lipesc... va rog ajutati-ma.
Articol amplu si foarte bine documentat.
Foarte f bun articol, succes.
Foarte interesant articol si ma bucur ca l-am primit pe mail pentru ca am pietre la rinichi si eu.
Articolul e foarte bun, dar transcris gresit. Corect: ph acid este mai mic de7, iar ph alcalin este mai mare de7.
Cum adica "7% din pietre sunt formate din acid uric care la randul lui e format din acid uric"
Posteaza comentariu