Cauze
Cheia procesului de dezvoltare al pietrelor la rinichi este sarea. Aceasta contine oxalat de calciu, acid uric, cistine care sunt purtate in urina. Sarea poate deveni extrem de concentrata daca volumul de urina este semnificativ redus, si se pot forma cantitati ridicate de cristale - se formeaza cand nivelul de concentratie ajunge in punctul in care sarea nu se mai dizolva. In reducerea volumului de urina si in cresterea nivelului de sare sunt implicati mai multi factori.
1. Deficitul de factori protectivi
In mod normal, urina contine substante (magneziu, citrat, pirofosfat, proteine, enzime) care pot proteja impotriva formarii pietrelor la rinichi.
2. Schimbarea aciditatii urinei
3. Factori care au legatura cu cristalele din rinichi
Dezechilibrul compusilor din urina, care conduce la formarea cristalelor si apoi a pietrelor la rinichi.
1. Cauzele pietrelor din calciu
In general, pietrele de calciu se formeaza acolo unde exista un dezechilibru al substantelor din urina care provoaca si blocheaza formarea pietrelor. Adesea, cauzele pietrelor de calciu nu sunt cunoscute. Cercetatorii sunt de parere ca animalii aparute in organism sunt responsabile de aparitia tuturor tipurile de pieptre. Factiorii genetici joaca un rol important la jumatate dintre pacientii cu pietre la rinichi. Totodata, anumite medicamente si boli pot afecta digestia si absorbtia intestinala.
Excesul de calciu in urina (hipertcalciuria)
Aproximativ 70% din pietrele din calciul sunt cauzate de hipercalciuria, o afectiuni care presupune o cantitatea prea mare de calciu in urina. Sunt mai multe afectiuni care conduc la aparitie hipercalciuriei, majoritatea avand cauze genetice, dar o mare parte dintre ele sunt idiopatice (cauzate de factori necunoscuti).
Ce poate conduce la hipercalciurie:
1. O cantitate prea mare de calciu absorbita in intestine. Cercetatorii investigheaza o posibila gene care nu functioneaza normal, care detine rolul de a regla calcitriolul (o forma de vitamina D) si care la un nivel ridicat poate creste cantitatea de calciu absorbit de intestin.
2. O cantitate excesiva de clorura. Clorura are o incarcatura negativa iar calciul una pozitiva , deci acesti compusi se echilibreaza unul pe celalalt in organism. Astfel, o cantitate ridicata de clorura conduce la un exces de calciu.
3. Scurgerea calciului renal. Afectiuni in care procesul de filtrare la nivelul rinichilor esueaza, ducand la cresterea cantitatii de calciu in urina.
4. Sodiu in exces. Cantitatea ridicata de sodiu in urina rezulta in urma cresterii nivelului de calciu. Defectiuni aparute la nivelul sistemului de transport renal cauzeaza un dezechilibru de sodiu si fosfat si poate conduce la o cantitate mare de calciu in urina. Acelasi efect il poate produce si consumul ridicat de sare.
5. Hiperoxalurie. Oxalatii sunt cei mai frecventi compusi intalniti in pietrele de la rinichi. Cantitatea ridicata de oxalati in urina este responsabila de aproximativ 30% dintre pietrele de calciul si reprezinta cea mai frecventa cauza a pietreleor de la rinichi.
Excesul de calciu in sistemul circulator (hipercalcemie).
Hipercalcemia, in general, apare cand au loc leziuni ale oaselor si este eliberata o cantitate mare de calciu in sistemul cilculator. Acesta este un proces numit absorbtie, si poate aparea din cauza diferitelor afectiuni sau evenimente: hiperparatiroidism (boala Recklinghausen), imobilizarea, acidoza renala tubulara (afectiuni care cauzeaza acid si dezechilibru alcalin).
Excesul de Acid Uric
Un nivel ridicat de acid uric in urina se refera la hiperuricozurie si apare la 15-20% dintre persoanele (mai ales barbati) care au pietre din oxalat de calciu. In asemenea cazuri, sarea din acidul uric formeaza nuclee de cristale in jurul carora se formeaza si se dezvolta alte cristale din oxalat de calciu. Aceste pietre au tendinta sa fie mai dure, iar din ultimele cercetari reiese ca au legatura directa cu alimentatia extrem de saraca in proteine.
Nivel scazut de citrati in urina (hipocitraturie)
Citratul este substanta principala care ajuta la eliberarea excesului de calciu. De asemenea, aceasta blocheaza procesul care transforma cristalele de calciu in pietre. Nivelul scazut de nitrati in urina reprezinta un factor de risc crescut pentru a se forma pietre din calciu. Afectiuni care reduc cantitatea de citrati: infectia tractului urinar, diareea cronica, deficit de potasiu si magneziu etc.
2. Cauzele pietrelor din acid uric
Acidul uric este produs cand substante din organism numite catalizatori purinici sunt intr-o cantitate foarte mica. Purinele se gasesc in tesuturile umane si in anumitealimente cum ar fi: fasolea uscata, mazare si anumite bauturi alcoolice.
Afectiuni care contribuie sau cauzeaza formarea pietrelor din acid uric: guta, diabet, rezistenta la insulina, insuficienta renala, factori genetici, hipocitraturia, diete bogate in proteina animala, anumite medicamente (diuretice, pentru chimioterapie), leucemia, unele tipuri rare de anemii, diareea cronica.
3. Cauzele pitrelor struvitice
Pietrele struvitice intotdeauna sunt cauzate de infectia tractului urinar din cauza bacteriei care secreta anumite tipuri de enzime. Aceste enzime cresc concentratie de amoniac a urinei, conducand la aparitie cristalelor care formeaza pietrele struvitice. Bacteriile care declanseaza acest proces: Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Providencia, Serratia si stafilococii.
4. Cauzele pietrelor din cistina
Acestea se dezvolta in urma unor anomalii genetice care duc la trasportul anormal al aminoacizilor in rinichi si sistemul gastrointestinal conducand la construierea unei cistinei. Cercetatorii au indentificat 2 gene responsabile de aceasta afectiune: SLC3A1 and CLC7A9.
Pietrele la rinichi sau litiaza renala
De TopSanatate
Comentarii (16)
Am tot vazut ca lumea e foarte multumita de acest produs. Imi puteti spune si mie unde il pot gasi? L am cautata la mai multe farmacii din timisoara si nimic... Multumesc
As vrea sa va rog sa-mi spuneti daca utilizarea neorenal sr in timpul colicii renale a diminuat intensitatea durerilor si cam cat a durat criza. Sotul meu are aceasta problema si chiar acum ne confruntam cu o criza de rinichi. Multumesc mult!
Si eu folosesc Neorenal sr si sunt foarte multumita. Merita toti banii!
Un tratament naturist pentru colica si pietre la rinichi este Neorenal SR. Este un produs nou la noi in tara si il gasiti mai greu, dar merita cautarile. Am reusit sa elimin o mare parte din pietre inca din primele zile de la utilizare. Durere a inceput sa cedeze din prima zi. La inceput mi s-a recomandat un tratament de 10 zile cu 2 comprimate de 2 ori pe zi, apoi sa revin la eco sa vada in ce stare ma aflu. Au constatat ca au plecat majoritatea pietrelor si mi-au recomandat sa mai folosesc Neorenal, dar in doza mai mica: 1 comprimat de doua ori pe zi. Ma simt muuult mai bine si il recomand cu incredere
cum se poate elimina o piatra de 2 cm tratament natural
Dupa ce am cautat mult pe internet am aflat si eu o reteta magica de a elimina piatra fara durere si e tratament ieftin si fara efecte secundare cica(tratamentul dureaza cateva ore,vreo 3 si in aceeasi zi se elimina si piatra).Eu nu am incercat ca nu a fost cazul.....nu vreau sa fac din asta reclama ca nu am nici un interes dar poate va ajuta.Scrieti e-mail la adresa moisalin@yahoo.com si va dau detalii cu cea mai mare placere.Intentia mea e doar sa ajut.Multa sanatate!
Am citit articolul intitulat:Pietre la rinichi sau litiaza renala si am citit in sfarsit simptomele aparitiei bolii enuntata mai sus si mi-a placut aticolul, deoarece simptomele sunt prezentate complet in litiaza renala si nu numai la acest capitol; am mai citit alte articole privind litiaza renala, dar oricine isi da seama ca acest articol a fost scris de un bun doctor specialist.Multumesc!
"un aport de vitamina C poate creste riscul formarii vitaminei C" nu pe bune!
felicitari! aici pot primi suficiente lamuriri!!!!
celmai bun si complet articol despre componenta pietrelor la rinichi, pana acum n am citit ceva asemanator, felicitari si multumiri! cititi cat mai multi acest articol!
Vreau sa-mi rasp si mie ce fel de calciu pot sa iau daca am decat un singur rinichi si imi trebuie calciu deoarece am o mana rupta si 2 vertebre la coloana si nu mi se lipesc... va rog ajutati-ma.
Articol amplu si foarte bine documentat.
Foarte f bun articol, succes.
Foarte interesant articol si ma bucur ca l-am primit pe mail pentru ca am pietre la rinichi si eu.
Articolul e foarte bun, dar transcris gresit. Corect: ph acid este mai mic de7, iar ph alcalin este mai mare de7.
Cum adica "7% din pietre sunt formate din acid uric care la randul lui e format din acid uric"
Posteaza comentariu