Surse
Principalii furnizori de zinc sunt alimentele bogate in proteine animale, cum ar fi carnea, pestele, fructele de mare, ouale, produsele lactate, precum si drojdia de bere si fasolea.
Roluri si caracteristici ale zincului
- Intra in constitutia multor enzime (vreo 200) si le activeaza;
- Este implicat in sinteza proteinelor din constitutia ADN-ului si ARN-ului;
- Ajuta la reinnoirea si la sinteza celulara ceruta de crestere, sarcina, alaptare, cicatrizarea ranilor, producerea spermei, etc;
- Faciliteaza reglarea glicemiei si eliberarea de insulina;
- Intareste sistemul imunitar datorita actiunii sale antioxidante;
- Prezerva capacitatea de adaptare a ochilor la intuneric si la lumina in asociatie cu vitamina A;
- Elimina excesul de cupru;
- Elimina cadmiul.
Note utile
- Anumiti medici prescriu suplimente de zinc pentru a stopa hipertrofia prostatei;
- Adeptii regimurilor sarace in grasimi, persoanele in varsta, vegetarienii si persoanele care nu consuma carne rosie sunt mai susceptibile la lipsa de zinc;
- Nu fiti surprinsi daca medicul va recomanda un supliment de cupru alaturi de zinc, caci zincul contracareaza mecanismele de asimilare a cuprului;
- Un aport suplimentar de zinc poate reduce considerabil facultatile mentale ale subiectilor bolnavi de maladia Alzheimer;
- Unii recomada ingerarea suplimentelor de zinc in timpul mesei pentru a evita neplacerile gastrice, in timp ce altii recomada ingerarea pe stomacul gol sau intre mese din cauza anumitor interactiuni de care trebuie tinut cont: alimentele care au continut mare in calciu si fosfor scad usor absorbtia zincului, la fel si alimentele bogate in acid fitic, cum ar fi painea integrala, germenii de soia si boabele de porumb.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro
Posteaza comentariu