Numit şi fructul longevităţii, goji este recunoscut ca fiind un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate. Află de la Dr. Oz ce efecte bune are şi cum să-l foloseşti în alimentaţia ta!
Fructele goji au o culoare roşie, sunt mici şi se consumă de mii de ani în China, Tibet şi India, în special pentru că au grijă de sănătate şi încetinesc îmbătrânirea. În plus, ele au numeroase alte beneficii care le-a făcut celebre şi au ajuns să fie consumate în multe alte ţări. În iulie 2006, Time Magazine a denumit fructele goji "Superfruit Breakout of the Year", iar de atunci popularitatea acestor fructe a crecut în Statele Unite ale Americii, Japonia, Canada şi Europa.
În România le găsim sub formă de fructe deshidratate, nectar, capsule, ceai sau pudră. Preţul lor variază de la 9-12 lei pentru 100 de grame.
Beneficiile fructelor goji
Deoarece abundă în proteine, vitamine (A, C, B1. B3, B5), minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu, zinc), fibre, aminoacizi, fructele goji au multe efecte benefice pentru organism:
- Sunt o sursă importantă de antioxidanţi care încetinesc îmbătrânirea pielii
- Scad colesterolul rău
- Previn degradarea vederii, datorită conţinutului bogat în betacaroten, luteină şi zeaxantină
- Sunt bune pentru persoanele anemice, deoarece au un conţinut ridicat de fier şi fibre
- Cresc imunitatea deoarece sunt bogate în polizaharide
- Ajută sistemul endocrin, reglând nivelul hormonal
- Întăresc oasele şi ligamentele datorită conţinutului ridicat în minerale, în special calciu protejează sănătatea oaselor.
Reţete cu goji: cum se mănâncă
1. Foloseşte goji în smoothie-uri
De exemplu, un smoothie recomandat de Dr. Oz pentru proprietăţile lui anti-îmbătrânire este cel care combină fructele goji cu laptele de migdale. Ca să-l prepari ai nevoie de: 1 cană cu lapte de migdale (amestecă un pumn de migdale cu un pahar de apă pentru a obţine lapte pe care-l poţi strecura apoi), un pumn de fructe de pădure congelate, 1 pumn de fructe goji, 1 linguriţă de maca pudră şi o jumătate de banană. Amestecă toate ingredientele în blender.
2. Batoane cu goji pentru un creier sănătos
Combinate cu diverse nuci, seminţe, fulgi de ovăz, miere de albine, fructele goji adaugă un plus de nutrienţi. Dr. Oz recomandă pe site-ul său o reţetă de batoane cu goji care au grijă de sănătatea creierului tău. Ca să le prepari ai nevoie de: 1 cană cu nuci crude, 1/2 cană cu seminţe de pin, 1/4 cană cu seminţe de susan, 1/2 cană cu seminţe de dovleac, 1/3 cană cu fructe goji, 1/2 cană cu caise uscate.
3. Foloseşte-le în cerealele de la micul dejun
Dacă obişnuieşti să consumi cereale cu lapte dimineaţa, adaugă şi 1 lingură de goji în acest amestec.
4. Adaugă-le în terciul de ovăz sau alte amestecuri
După ce ai stins focul de la terciul de ovăz, adaugă şi o lingură de goji. De asemenea, de câte ori faci orez cu lapte, pune şi câteva goji la final. Alte amestecuri asemănătoare în care poţi să adaugi goji sunt budincile sau terciurile de quinoa/amaranth.
5. Amestecă-le în blender cu cătină
Pentru a obţine un suc plin de vitamina C, amestecă în blender 1 lingură de goji cu 1 lingură de cătină, miere de albine, puţină zeamă de lămâie şi apă.
6. Amestecă-le în iaurt
Dacă preferi iaurtul la micul dejun, alege variantele simple şi adaugă în el 1 lingură de goji, câteva nuci zdrobite şi puţină miere de albine.
7. Foloseşte-le pentru a decora deserturile
Fructele goji aduc un plus de culoare, dar şi de nutrienţi pentru deserturile pe care le prepari.
8. Presară câteva fructe goji peste salatele pe care le faci
Un alt truc pentru a integra fructele goji în alimentaţia ta zilnică este acela de a le presăra peste salatele de crudităţi pe care le consumi.