Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greacă „pro” și „bios” care înseamnă „pentru viață”, probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenți benefici. Un adult are o floră intestinală care numără 100 000 miliarde de bacterii. Bifidobacteriile sunt cele mai cunoscute și studiate bacterii probiotice. Cantitatea de bifidobacterii reprezintă aproximativ 80% din flora intestinală la sugarul alimentat la sân, dar se diminuează la adult, din cauza mai multor factori: alimentația nepotrivită, stresul, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, înaintarea în vârstă etc.
Probioticele sunt deci microorganisme vii care aduc beneficii pentru sănătate atunci cand sunt consumate în mod regulat, echilibrând flora intestinală.Iaurtul, aliment valoros, bine echilibrat nutriţional, este o sursa naturală de calciu şi proteine de calitate superioară şi furnizează bacterii probiotice, care contribuie la menţinerea unei flore intestinale normale. Iată la ce te ajută el dacă îl consumi în mod regulat:
1. Îmbunătăţeşte digestia
Există dovezi solide privind beneficiile iaurturilor probiotice pentru sistemul digestiv. „Comunitatea medicală este aliniată asupra faptului că există confirmări clare, bazate pe studii și activitatea clinică, despre valoarea probioticelor în gestionarea tulburărilor digestive funcționale, ori a diareei consecutive tratamentelor îndelungate cu antibiotice, care poate avea consecințe extrem de grave, chiar letale. Un aspect mai puțin cunoscut, cred, este că aportul de probiotice ajută pacienții să suporte mai ușor și să ducă la bun sfârșit tratamente dificile, cum este cel de combatere a Helicobater Pylori, bacteria care cauzează ulcerul gastric și duodenal, sau chiar cancer de stomac", a conchis doctor Anne Boucquiau, fondator și fost președinte al Societății Nutriționiștilor din Belgia.