Cum prevenim avitaminozele?


Lipsa vitaminei PP (B3) duce la aparitia bolii pelagra

 
Aceasta vitamina stimuleaza si controleaza impreuna cu alte vitamine procesul biochimic al respiratiei celulelor, adica participa la descompunerea tuturor substantelor nutritive din organism: glucide, lipide si proteine, si mentine in stare de functionare, impreuna cu alte vitamine, glandele cu secretie interna si sistemul nervos.

Absenta ei provoaca pelagra, o boala ce se manifesta mai intai prin fisurarea pielii expuse la soare, apoi prin aparitia diareei si apoi prin stari depresive, astenie si pierderea memoriei. Pelagra se mai numeste si boala celor trei D: dermatita, diaree, dementa.

Poate fi gasita in: alimentele de origine vegetala (produsele cerealiere din faina integrala, cu tarata, ciuperci, arahide, drojdie de bere), dar si in lapte, produse din lapte, oua, produse din carne.

Lipsa vitaminei B6 poate provoca tulburari nervoase


Lipsa acestei vitamine provoaca simptome similare cu simptomele celorlalte vitamine din grupul B: dermatite la coltul gurii si coada ochiului, conjunctivite, anemii, tulburari nervoase, stari de insomnie, iar la copii mici convulsii ale muschilor abdominali.

Poate fi gasita in produse de origine animala: rinichi, ficat, splina, lapte si produse lactate, dar si in tarate de cereale, varza, spanac, mere, struguri.

Lipsa vitaminei B9 da stari de oboseala, slabiciune


Lipsa vitaminei afecteaza inmultirea celulelor si mai ales a globulelor rosii. Acestea cresc in dimensiuni si scad in numar, ceea ce produce anemie, oboseala, slabiciune, cauzate de scaderea capacitatii organismului de a oxigena tesuturile. Simptomele clare apar de regula dupa patru luni pentru ca durata  de viata a globulelor este de patru luni. Acidul folic este sensibil, el se distruge in timpul prepararii, al gatirii si al depozitarii. Pentru a nu-l distruge e bine sa consumam legume si fructe proaspete, sa gatim legumele inabusit sau sa le fierbem in putina apa, sa pastram alimentele in frigider.

Poate fi gasit in: carne (in special ficat), peste, lactate si oua, germeni de grau, tarata, paine integrala si drojdie de bere. Pentru a acoperi necesarul de vitamina B6 (acidul folic) este important sa urmam o alimentatie echilibrata care sa cuprinda toate grupele de alimente. Fructele, legumele si verdeturile ne asigura cea mai mare parte din necesarul zilnic de vitamina, cerealele o cincime, iar leguminoasele, nucile si alunele o alta cincime.

Lipsa vitaminei C provoaca scorbut


Cand organismul uman este saracit de vitamina C, receptivitatea si rezistenta la infectii scade si apar sangerari prelungite. Boala cea mai grava care apare din cauza lipsei vitaminei C din organism este scorbutul, care se manifesta prin: anemie, inflamatii si sangerarea gingiilor, alte forme de hemoragie.

Poate fi gasita in: majoritatea legumelor si a fructelor de la patrunjel la ardei gras si de la coacaze la kiwi. Vitamina C este foarte raspandita in alimente, motiv pentru care lipsa ei apare destul de rar in organism.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Raluka pe 12 Nov 2009, 10:46
    Deci si margarina intra la surse de vitamine?

    Intreb asta pentru ca am mai citit in ultima vreme cum ca margarina nu ar fi chiar atat de nociva pe cat ne isterizam noi si ca de fapt ne stresam pe informatii vechi de vreo 10-15 ani. Nu stiu daca am retinut bine, dar ceva de genul asta i-a spus si nutritionista mea. Si acum confirmati si voi ca e un aliment ok pentru niste vitamine importante.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod