Lipsa vitaminei K provoaca hemoragii
Vitamina K se mai numeste si vitamina coagularii sangelui sau vitamina antihemoragica, deoarece intervine in oprirea hemoragiilor actionand in sensul formarii trombinei care coaguleaza sangele.
Poate fi gasita in: lapte, oua, carne, verdeturi(in special spanac, salata, urzici, dar si varza, mazare verde, rosii si unele cereale).
Grupul vitaminelor B
Vitaminele din grupul B sunt vitamine distincte intre ele atat ca structura, cat si prin rolul pe care il joaca in organism. Acestea sunt grupate impreuna pentru ca se afla in stransa relatie interfunctionala, ele luand parte la procesele de oxidare (ardere) prin care organismul isi procura energia.
Lipsa vitaminei B1 provoaca boala Beri-Beri
Vitamina B1 (tiamina) intervine in arderea glucidelor pentru eliberarea de energie. Lipsa acesteia provoaca intreruperea lantului de reactii de degradare a glucidelor. Pe langa faptul ca sistemul nervos nu mai este alimentat cu toata energia ce ar trebui sa rezulte din arderea glucoze, unica sursa de energie pentru sistemul nervos, acizii piruvic si lactici care se acumuleaza in neuroni sunt toxici pentru acestia.
Boala se numeste Beri-Beri si se manifesta prin polinevrita (modificari degenerative ale sistemului nervos central si periferic), este afectata musculatura membrelor si a organelor. Apar si dereglari ale tubului digestiv, sensibilitate a pielii, oboseala, iritabilitate, pierderea apetitului, scaderea greutatii corpului etc.
Poate fi gasita in: carnea de porc, drojdia de bere, leguminoasele, organele animalelor, in special ficatul, produsele din faina integrala contin cantitati mai mari.
Lipsa vitaminei B2 afecteaza cresterea copiilor
Lipsa vitaminei are ca simptome o incetare (temporara) a cresterii la copii si simptome similare celorlalte carente de vitamine din grupul B: aparitia unor leziuni la nivelul limbii si al buzelor, tulburari de vedere, scaderea rezistentei la infectii si efort. Lipsa vitaminei B2 afecteaza mai ales adolescentii, femeile gravide si alcoolicii. Ea apare de obicei asociata cu lipsa vitaminei B1 (boala Beri-Beri) si PP (boala pelagra).
Poate fi gasita in: drojdia de bere, albus de ou, carne slaba, peste, ficat, rinichi, lactate, nuci, caise uscate, zarzavaturi (mai ales spanac, laptuci, mazare, rosii, conopida).
Comentarii (1)
Intreb asta pentru ca am mai citit in ultima vreme cum ca margarina nu ar fi chiar atat de nociva pe cat ne isterizam noi si ca de fapt ne stresam pe informatii vechi de vreo 10-15 ani. Nu stiu daca am retinut bine, dar ceva de genul asta i-a spus si nutritionista mea. Si acum confirmati si voi ca e un aliment ok pentru niste vitamine importante.
Posteaza comentariu