Alimente care previn cancerul de colon

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in 60%-80% dintre cazurile de cancer sunt implicate toxinele din organism. Un motiv in plus sa avem grija la alimentatia zilnica.

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in 60%-80% dintre cazurile de cancer sunt implicate toxinele din organism. Un motiv in plus sa avem grija la alimentatia zilnica.

 

Gandeste-te cate resturi alimentare raman in organismul tau, care inainte de a fi digerate intra intr-un proces de descompunere, generand substante toxice. Acestea stagneaza in colon, iar cand sunt repuse in circulatie afecteaza si alte organe. "In timp, toxinele se pot acumula in organism, afectand diverse organe si provocand oboseala, probleme digestive, crestere in greutate si o varietate de probleme ale pielii, parului si sanatatii", precizeaza cunoscuta nutritionista britanica Gillian McKeith in cartea sa  "Planul sanatatii perfecte: Programul alimentar care va va mentine suplu toata viata". Organismul isi elimina in mod natural toxinele in fiecare zi. Totusi, in functie de ceea ce mananci, de felul si locul in care traiesti si de particularitatile fiziologice, detoxifierea naturala are uneori nevoie de ajutor.

 

 

Topul alimentelor detoxifiante


Potrivit nutritionistei, exista cateva alimente pe care trebuie sa le introduci in alimentatia ta pentru a ajuta corpul sa elimine toxinele: alimentele crude, apa calda, broccoli, ceaiul de papadie si urzica, cicoarea, pepenele verde, ridichile, conopida, curcuma, sucurile si salata de fructe/legume, semintele de canepa crude, grepfrutul, lamaile, leusteanul, patrunjelul, tarhonul, verdeturile, semintele de in, semintele incoltite (germenii), usturoiul si varza cruda.

 

 

Limiteaza consumul de carne si mezeluri!


Circula o gramada de informatii despre alimentele pe care trebuie sa le consumi si pe care trebuie sa le eviti incat este imposibil sa le urmezi pe toate tinand cont de faptul ca multe se bat cap in cap. Chiar daca nu exista atat de multe studii aprofundate in aceasta directie, specialistii sunt de acord cu doua categorii de alimente care favorizeaza aparitia cancerului colorectal daca sunt consumate zilnic si in cantitati mari: carnea rosie (vita, porc, miel) si toate produsele din carne procesata (mezelurile).

 

 

Sfaturi pentru sanatatea colonului


"O dieta echilibrata duce la formarea scaunelor moi, usor de eliminat iar asupra colonului nu va fi exercitata nicio presiune care poate conduce la instalarea bolilor", ne spune Prof.Univ.Dr. Radu Voiosu, Vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

1. Consuma fructe si legume! In general, o dieta care cuprinde multe legume si fructe este recomandata pentru buna functionare a organismului. Ultimele cercetari sustin ca acidul folic are un rol insemnat in preventia cancerului de colon, de aceea trebuie sa consumi multe legume cu frunze verzi, citrice si cereale imbogatite cu acid folic.

2. Nu uita de fibre! "Fibrele stimuleaza tranzitul intestinal si asigura o detoxifiere fiziologica a organismului. Ele au capacitate mare de retinere a apei. Ele se umfla cu apa, retinand o data cu apa si substantele toxice din tubul digestiv care apoi sunt eliminate prin fecale", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Alimentele cu un continut ridicat in fibre: cereale integrale, nuca de cocos uscata, drojdiile alimentare, fasole alba uscata, cafea macinata, smochine uscate, germeni de grau, prune uscate, faina de secara, migdale dulci, linte uscata, faina de soia, susan, seminte de in si psyllium, grau, faina integrala de grau, nuci de Brazilia, curmale uscate, paine integrala, arahide, zmeura, mure, fulgi de ovaz, stafide, mazare gatita, alune de padure, patrunjel crud, nuci.

3. Consuma alimente probiotice (lactobacili - se gasesc in iaurturi, kefir etc.) si prebiotice (fructooligozaharide, precum napii sau cicoarea).

4. Evita consumul de alcool, cafea si renunta la fumat.

5. Nu uita de sport si consuma 2 litri de apa pe zi.

 

 

Acizii grasi omega 3 reduc riscul de cancer la colon


Acizii grasi omega 3 ar putea sa previna aparitia cancerului colorectal, potrivit unui studiu prezentat in publicatia Science Daily.

"Rezultatele experimentale au demonstrat beneficiile acizilor grasi omega 3 in cancerul colorectal, inhiband dezvoltarea tumorii, suprimarea angiogenezei si a metastazelor. Cercetarile noastre indica o asociere clara intre consumul acizilor grasi omega 3 si o reducere a riscului de cancer colorectal in cazul participantilor de rasa caucaziana"
, explica dr.

Sangmi Kim, coordonatorul studiului. Cercetarea a vizat o categorie de 1509 participanti de rasa caucaziana si 369 de persoana de culoare. Dupa o monitorizare de 12 luni in care s-a tinut cont de cantitatea acizilor grasi consumati, expertii au constatat ca riscul de a face cancer colorectal in cazul unui consum adecvat de omega 3 este foarte redus. Insa, acest risc scazut a fost constatat doar in cazul participantilor de rasa caucaziana, potrivit cercetatorilor.

Cele mai importante surse de omega 3 sunt: carnea de peste (somon, hering, macrou, sardine, ton) si fructele de mare, insa mai gasesti acesti acizi in cantitate mai mica si in semintele de dovleac, nuci, seminte de in, seminte de floarea soarelui, avocado, ulei de masline. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod