Proteza dentara - sfaturi utile

Este nevoie de timp pentru a te acomoda cu noua proteza dentara. Afla cateva tips-uri care iti pot fi de ajutor.

Proteza dentara: Alimentatia

  • Incearca sa eviti legumele crude si mancarurile lipicioase in primele luni;
  • Taie alimentele in bucati mici inainte de a le consuma;
  • Cand musti, evita sa folosesti dintii din fata si bazeaza-te pe canini sau pe cei din spatele acestora;
  • Nu incerca sa rupi mancarea tragand cu dintii de ea;
  • In timpul mestecarii, incearca sa ai mancare in ambele parti ale gurii, pentru a stabiliza proteza;
  • Nu te astepta la aceasi eficienta in mestecare, ca si cu dintii naturali, chiar daca folosesti proteza de mai mult timp.

Urmarea unui diete echilibrate este foarte important pentru persoanele cu proteza dentara. Majoritatea persoanelor cu proteza urmeaza o dieta mai slaba din punct de vedere calitativ fata de ceilalti.
Dieta alimentara este mai saraca in nutrienti precum vitamina B6, vitamina E sau zinc, care se gasesc in alimentele greu de mestecat precum fructe, legume, nuci sau carne.


Proteza dentara: Vorbire

La inceput, incearca sa vorbesti incet, fara sa te grabesti. Poti repeta in fata oglinzii, citind cu voce tare sau repetand cuvinte care iti par greu de rostit.


Proteza dentara: Alte schimbari

  • S-ar putea sa observi o cantitate mai mare de saliva in gura, la inceput;
  • Cand stranuti, tusesti sau casti, proteza se poate slabi. Asta nu inseamna ca nu mai este bine pozitionata;
  • Nu uita de tesuturile aflate sub proteza. Acestea au nevoie de o pauza in fiecare zi si ti se va recomanda inlaturarea protezei pe timp de noapte.
  • Gura si maxilarul tau vor continua sa se schimbe.
    Dupa ani in care ai purtat proteza, maxilarul, in special mandibula, se vor micsora. Acest lucru poate face dificila fixarea si folosirea protezei;
  • Vizitele regulate la stomatolog sunt la fel de importante ca si pentru persoanele care nu poarta proteza. Este recomandat sa mergi la dentist cel putin o data la sase luni, daca porti proteza. Aceste vizite te vor ajuta sa afli si daca proteza este in stare buna si este fixata corect.


Proteza dentara: Posibile complicatii

Rareori se intampla ca o persoana sa fie alergica la plasticul folosit in fabricarea protezei. In aceste cazuri, se va schimba tipul de plastic folosit.

Majoritatea complicatiilor aparute sunt cauzare de igiena precara sau nerespectarea recomandarilor medicului stomatolog.
De exemplu, daca nu iti cureti corespunzator proteza, gingiile se pot irita. Iar daca nu ai o dieta echilibrata, pot aparea infectii.


Ingrijirea protezei


1. Trebuie sa scoti proteza cel putin o data pe zi. Majoritatea persoanele scot proteza pe timpul noptii. Pastreaz-o intr-un recipient acoperit cu apa sau cu solutie de curatat. Schimba apa sau solutia, zilnic, si curata recipientul.

2. Proteza ta are nevoie sa fie curatata corespunzator, de doua ori pe zi, folosind o periuta speciala. Nu uita nici de gingii. Acestea trebuie curatate si masate. Masajul ajuta la mentinerea unei bune circulatii in gingii.

3. Unele persoane folosesc adezivi speciali, sub forma de pudra sau pasta. Adezivii pot fi utili pentru fixarea danturii, in special pentru persoanele ale caror maxilare s-au micsorat considerabil.
Insa, nu este recomandata pentru protezele care nu sunt fixate corect.

4. Daca proteza nu este fixata corespunzator sau incepe sa te deranjeze, mergi la stomatolg. Majoritatea reparatiilor pot fi facute pe loc si nu vei fi nevoit/a  sa stai zile intregi fara proteza. Nu incerca niciodata sa iti repari singur/a proteza. Poti s-o strici sau sa afectezi sanatatea gingiilor tale.