Astmul bronsic

Tratament Tratamentul astmului beneficiaza de mai multe cai de administrare: inhalator sau sistemic (oral sau parenteral – intravenos, intramuscular sau subcutanat).

Administrarea inhalatorie este de prima intentie si prezinta urmatoarele avantaje:
  • administrare directa in caile respiratorii ("tratament local"), care permite realizarea de concentratii mari la acest nivel;
  • utilizarea dozelor mici de substanta activa;
  • absorbtie sistematica nesemnificativa, ceea ce duce la reactii adverse sistemice de cele mai multe ori neinsemnate.

Toate acestea fac administrarea inhalatorie potrivita pentru utilizare cronica, cu efecte terapeutice de lunga durata si cu efecte secundare minore.


Tipuri de dispozitive pentru administrarea inhalatorie:

  • aerosoli presurizatii dozati (MDI – metered dose inhaler), obisnuitul "spray";
  • dispozitive cu pulbere: diskhaler, turbuhaler;
  • nebulizatoare;
  • dispozitive cu aerosoli fini (soft mist inhaler).

Dispozitivele MDI sunt cele mai cunoscute si intens folosite. La o apasare a spray-ului se elibereaza o cantitate fixa de aerosol, care va fi inhalat.

Pasii administrarii corecte a MDI:
  • se scoate capacul;
  • se scutura dispozitivul;
  • pacientul expira profund;
  • pune dispozitivul intre buze, tinandu-l etans;
  • simultan: apasa pe spray si inspira profund;
  • mentine o apnee inspiratorie de aproximativ 10 secunde;
  • expira lent.
  • succesiunea de pasi se repeta.

Utilizarea unui spacer poate usura administrarea, deoarece sincronizarea activarii spray-ului si a inspirului nu mai este necesara.
In plus, utilizarea spacer-ului mareste cantitatea de substanta activa ce ajunge in caile respiratorii.

Dispozitivele tip MDI pot fi folosite si pentru administrarea cronica, si in criza sau in exerbarile severe, si chiar de catre copii.


Medicatia de control

1. Corticosteroizii inhalatori (CSI)
Reprezinta cea mai eficienta medicatie antiinflamatorie in astmul bronsic persistent. CSI reduc simptomele astmului, amelioreaza calitatea vietii si functia ventilatorie, scad hiperreactivitatea bronsica, controleaza inflamatia bronsica, scad frecventa si severitatea exacerbarilor si reduc mortalitatea prin astm.

CSI nu vindeca astmul, prin urmare, trebuie utilizati pe termen lung, de multe ori toata viata.

Principalele preparate disponibile in Romania: Beclometazona 50, Budesonid 100, Fluticazona, Ciclesonid 80.

Efecte adverse: candidoza orofaringiana, disfonie.

2. Bronhodilatatoarele cu actiune prelungita
Rol terapeutic: bronhodilatatie prelungita (8-12 ore), reduc simptomele nocturne, scad necesarul de medicatie de criza si amelioreaza functia ventilatorie.

Cuprind agonisti cu durata lunga de actiune (BADLA): Formoterol si Salmeterol.

Nu se administreaza in monoterapie, ci doar in asociere cu corticosteroizi. Aceasta asociere este preferata atunci cand nu se poate obtine controlul astmului doar cu o doza medie de CSI.


Combinatia budesonid-formoterol, datorita instalarii rapide a efectului bronhodilatator al formoterolului, a permis utilizarea sa nu numai ca medicatie de control, ci si de criza.

Efectele adverse: stimulare cardiaca, tremor al musculaturii scheletice si hipopotasemie.

3. Antagonistii de leucotriene
Rol terapeutic: efect bronhodilatator limitat, reduc simptomele, inflamatia bronsica si frecventa exacerbarilor si amelioreaza functia ventilatorie.

Sunt indicate in astmul indus de aspirina sau ca alternativa in formele
usoare de astm. In monoterapie, efectul este mai redus decat al dozelor mici de CSI. In asociere cu CSI, permit scaderea dozei acestora, insa au eficacitate inferioara asocierii BADLA la CSI.

Preparate disponibile: Montelukast.

Efecte adverse : pentru aceasta clasa s-au evidentiat in prezent foarte rare efecte adverse (toxicitate hepatica pentru Zileuton).

4. Antiimunoglobulinele E (AntiIgE)
Rol terapeutic: optiune exclusiv pentru pacientii cu nivel crescut de IgE. Util la pacientii cu astm alergic sever necontrolat de CSI.

Preparate disponibile: Omalizumab, cu administrare subcutanata la interval de 2 sau 4 saptamani, in doza ajustata in functie de greutatea pacientului si de nivelul de seric de IgE.

5. Antialergice orale
Rol terapeutic: efect antiastmatic limitat, util ca tratament simptomatic in astmul asociat cu rinita alergica.


Medicatia de criza

1.
Agonisti cu actiune rapida (BAR)

Rol terapeutic: bronhodilatatoare, reprezinta medicatia de electie pentru  bronhospasmul din criza de astm si pentru preventia astmului indus de efort. Se folosesc de cele mai multe ori pe cale inhalatorie si trebuie folositi numai la nevoie si in doza cea mai mica necesara.

Preparatele injectabile iv/sc (salbutamol, terbutalina) se pot dovedi utile in tratamentul exacerbarilor severe ale astmului la camera de garda. Preparatele orale pot fi utile putinilor pacienti incapabili de a-si administra tratamentul inhalator, dar cu o frecventa mult mai mare a efectelor adverse.

Preparate disponibile: Salbutamol, Fenoterol, combinatie Fenoterol/Ipratropium, Terbutalina.

Efecte secundare: tremor al musculaturii scheletice, tahicardie.

2. Corticosteroizii sistemici
Rol terapeutic: pot fi folositii ca medicatie de criza in exacerbarile severe ale astmului, deoarece pot reduce necesitatea spitalizarii, pot preveni recidiva dupa tratamentul initial al unei crize severe, reduc morbiditatea.

3. Anticolinergicele
Rol terapeutic: bronhodilatatoare cu actiune rapida, insa sunt mai putin eficiente decat BAR. Reprezinta o alternativa pentru cei cu reactii adverse importante la BAR.

Preparate disponibile: ipratropium bromide.

Efecte secundare: uscaciunea gurii, gust amar.

4.
Metilxantinele

In Romania, metilxantinele cu actiune de scurta durata au fost folosite in mod eronat ca tratament cronic; aminofilina nu trebuie recomandata ca tratament de fond al astmului, neavand efect antiinflamator demonstrat si avand si o biodisponibilitate imprevizibila.

De asemenea, aminofilina s-a folosit exagerat ca tratament al crizei de astm la camera de garda (in administrare iv impreuna cu hemisuccinat de hidrocortizon). Aminofilina iv nu trebuie folosita la pacientii, care deja primesc teofiline oral.

Preparate disponibile: aminofilina oral - capsule si comprimate, aminofilina injectabil - fiole.

Efectele secundare: tahicardie, aritmii si convulsii.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • emyia pe 31 Mai 2008, 23:49
    Termeni

    E bun articolul despre astm, insa eu nu stiu mare lucru despre medicina si despre termenii medicali, asa ca descrierea bolii si a factorilor genetici... chiar m-au incurcat. Ar fi nemaipomenit daca ati putea explica si pe intelesul celor care nu sunt macar asistenti medicali. Va multumesc.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod