Informatii generale
Clinic, astmul bronsic este o afectiune cronica a cailor aeriene, care se manifesta prin episoade recurente de wheezing (suieratura respiratorie acuta, intotdeauna pe aceeasi tonalitate, perceptibila la inspiratie si la expiratie sau doar la inspiratie), dispnee, constrictie toracica si tuse, in special noaptea sau dimineata devreme.
In toata lumea, astmul afecteaza aproximativ 300 milioane de persoane. Prevelenta grobala este de 1-18%, cu crestere moderata a valorilor in anumite tari. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca astmul este responsabil in fiecare an de 15 milioane de ani de viata ajustati in functie de diszabilitate, dar si de decesul a 250.000 persoane.
Inflamatia cailor aeriene in astm persista chiar daca simptomele sunt episodice. Aceasta afecteaza toate caile aeriene, la majoritatea pacientilor, inclusiv tractul respirator superior si nazofaringele, cu efecte fiziopatologice mult mai pronuntate in bronhiile de calibru mediu.
In Romania nu exista studii epidemiologice de anvengura, insa din datele de care dispunem, la copii, prevalenta a crescut de la 5% la 7% in perioada 1994-2001. Astfel, unul din 20 de copii cu varsta scolara poate suferi de astm.
Totodata, se stie ca Romania ar fi tara cu cea mai mica prevalenta a astmului infantil din Europa, date recente aratand ca 1 din 3 copii prezinta manifestari alergice, din care 30-50% vor dezvolta astm bronsic.
In cazul adultilor, daca diagnosticul se pune pe baza testelor de provocare bronsica, frecventa este de 7,48%, urcand pana la 10,43% atunci cand se iau in consecinta simptomele sugestive. Cu toate acestea, in comparatie cu rezultatele studiilor similare din alte tari, in Romania astmul apare ca fiind subdiagnostica.
Astmul bronsic
De TopSanatate
Comentarii (1)
E bun articolul despre astm, insa eu nu stiu mare lucru despre medicina si despre termenii medicali, asa ca descrierea bolii si a factorilor genetici... chiar m-au incurcat. Ar fi nemaipomenit daca ati putea explica si pe intelesul celor care nu sunt macar asistenti medicali. Va multumesc.
Posteaza comentariu