Astmul bronsic

Fiziopatologie Ramura a medicinei care se ocupa cu studiul disfunctiilor organismului in timpul bolii. Obstructionarea cailor aeriene este specifica astmului, producand, astfel, simptome si modificari fiziopatologice.


Factori care contribuie la aparitia ingustarii cailor aeriene

1. Contractia musculaturii netede a cailor aeriene: contractia ca raspuns la multipli mediatori bronhoconstrictori si neurotransmitatori este un mecanism predominant al ingustarilor cailor aeriene si reversibil prin intermediul bronhodilatatoarelor.

2.
Edemul cailor aeriene
: se datoreaza extravazarii microvasculare crescute ca raspuns la mediatorii inflamatiei. Acesta poate fi important in timpul exacerbarilor acute.

3. Ingrosarea cailor aeriene: se datoreaza modificarilor structurale, adesea denumita "remodelare"; poate fi importanta in formele severe de boala si nu e complet reversibila prin terapia uzuala.

4. Hipersecretia de mucus: poate conduce la ocluzia luminala ("blocarea cu mucus") si este consecinta cresterii secretiei de mucus si a exudatelor inflamatorii.


Obstructia cailor aeriene este la inceput paroxistica, fiind separata de intervale complet asimptomatice. Continuarea expunerii la alergenele specifice si absenta interventiei terapeutice standardizate va duce la progresia inflamatiei cu cresterea frecventei acutizarilor si antrenarea evolutiei spre cronicizare. In aceasta faza, cele mai multe cazuri, dezvolta un grad de obstructie ireversibila.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • emyia pe 31 Mai 2008, 23:49
    Termeni

    E bun articolul despre astm, insa eu nu stiu mare lucru despre medicina si despre termenii medicali, asa ca descrierea bolii si a factorilor genetici... chiar m-au incurcat. Ar fi nemaipomenit daca ati putea explica si pe intelesul celor care nu sunt macar asistenti medicali. Va multumesc.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod