- Iritatie, umflatura sau sensibilitate prezente la baza ombilicului;
- Adesea, iritatia se intinde si pe peretele abdominal, inconjurand ombilicul;
- Cordonul ombilical este urat mirositor;
- Puroi la baza cordonului ombilical;
- De obicei, simptomele apar la 2-3 zile de la nastere.
Cea mai frecventa cauza este contactul direct cu bacteriile de pe mainile persoanei care se ocupa de copil in primele zile de viata. Cercetatorii din S.U.A. au descoperit ca bacteriile care provoaca aceasta infectie sunt in numar de 4:
- stafilococul auriu;
- E.coli;
- streptococul de grupa B;
- streptococul piogen.
La prima baie a nou-nascutului asistenta trebuie sa foloseasca un sapun antibacterian tocmai pentru a reduce riscul aparitiei acestei afectiuni. Deci, in cazul in care prima baie a micutului nu este facuta cum trebuie, acesta este expus riscului de a face omfalita in primele zile de viata.
Exista posibilitatea ca infectia sa treaca prin peretele abdominal ajungand la organele abdominale. Alte afectiuni care pot fi declansate: peritonita, cheaguri de sange in abdomen sau septicemia.
Anuntarea doctorului imediat ce au fost observate primele simptome este extrem de utila penttru ca infectie este tratata la timp si este inlaturat riscul extinderii si in zonele invecinate. Tratamentul presupune administrarea intramusculara sau intravenoasa a unui antibiotic, pana cand infectia dispare in totalitate.
Cum se transmite?
Germenii se transmit, in general, din cauza unor manevre efectuate de personalul medical sau prin simpla atingere a bebelusului de catre persoanele care vin in contact cu acesta (parinti, frati, rude etc.) care pot fi purtatori de stafilococ, fara sa prezinte o simptomatologie. De aceea, este extrem de importanta spalarea mainilor inainte de intrarea intr-o sectie de nou-nascuti, indiferent daca vorbim de personal sau parinti.
Orice persoana care intra intr-o sectie de nou-nascuti trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun dezinfectant. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si mama de fiecare data cand intra contact cu nou-nascutul.
Terapie de crestere a imunitatii
Infectiile tegumentare cu stafilococ, piodermite, elemente cu puroi pe tegumente (la nivelul pielii) pot fi tratate local, fara sa se administreze un tratament general.
Tratamentele se fac in functie de germenul care a fost depistat si de antibiograma. In mod normal, aceste infectii dispar in aproximativ 5 zile de la inceperea tratamentului, insa sunt infectii care necesita un tratament cu antibiotice de durata, adica pana la 21 zile. Daca dupa 2-3 cure de tratament infectia recidiveaza, putem vorbi de o slabire a sistemului imunitar sau depresie imunitara.
Un copil normal, nascut la termen, care face infectii repetate trebuie sa ne duca cu gandul ca poate fi vorba de o depresie imunologica, deci se impune terapie pentru cresterea imunitatii. In general, copilul alimentat artificial este mult mai expus riscului de infectie deoarece laptele matern contine anticorpi si factori antiinfectiosi pe care produsele artificiale nu le au.
Posteaza comentariu