Cercetatorii au colectat probe de aer de deasupra tumorilor si au descoperit diferiti compusi chimici, fata de aerul de deasupra pielii sanatoase.
"Aceasta descoperire le poate permite medicilor in viitor sa descopere cancerul de piele in satdiu incipient," declara chimista Michelle Gallagher de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, Pennsylvania.
Desi sunt necesare mai multe cercetari, oamenii de stiinta sunt optimisti in privinta viitoarelor implicari ale acestei descoperiri.
Cancerul de piele este diagosticat cu ajutorul biopsiei prin anestezierea locala si preluarea unei mostre de piele din zona suspectata care este examinata la microscop, pentru identificarea celulelor cancerose.
Cancerul de piele este una dintre cele mai comune forme de cancer intalnite la oameni. Statisticile arata ca anual apar peste un milion de noi cazuri, iar rata anuala a tuturor formelor de cancer este in continua crestere. Cel mai frecvent semn al cancerului de piele este aspectul pielii: rani care nu se vindeca, excrescente etc.
Termenul "cancer de piele" se refera la 3 afectiuni diferite care in functie de gravitate se impart in: carcinom bazocelular; carcinom scuamos (spinocelular); melanomul. Cele mai frecvent intalnite sunt: carcinomul bazocelular si cel scuamos, care impreuna formeaza clasa cancerelor de piele nemelanomatos. Melanoma este cea mai grava forma a cancerului de piele, deoarece se dezvolta foarte repede. In general, cancerul de piele este curabil, insa persoanele care au suferit de cancer de piele prezinta un risc mai mare in a devolta acest cancer si a doua oara. De aceea, medicii recomanda examinarile periodice pentru a se impiedica o eventuala recidiva a cancerului.
Masuri de prevenire
Evitarea expunerii la soare este cea mai buna cale pentru a scadea riscul tuturor tipurilor de cancer de piele. Supravegherea persoanelor sensibile, atat prin examinarea proprie, cat si prin consultarea medicului specialist, de asemenea este o idee buna de prevenire.
- evita expunerea la soare in perioada 11:00-15:00;
- poarta sapca sau palarie cand iesi din casa;
- foloseste frecvent cremele si lotiunile cu factor de protectie solara 30 sau mai mare;
- daca ti-a aparut ceva suspicios pe piele, trebuie sa ajungi la doctor pentru diagnostic.
Sursa: FoxNews
Comentarii (1)
Mai rapid si mai ieftin depistarea cancerului de piele se face in SUA si in alte tari cu ajutorul cainilor antrenati special pentru aceasta.
Posteaza comentariu