Semne si simptome
Principalele semne si simptome ce apar in intoxicatia alimentara sunt cele gastro-intestinale.
Primul simptom este, in cele mai multe dintre cazuri, diareea. Deseori aceasta poate fi insotita de manifestari suplimentare: greata, varsaturile si durerea abdominala (crampele intestinale).
E important sa stim ca nu toate toxiinfectiile alimentare "beneficiaza" de aceste simptome relativ usoare care nu provoaca un disconfort major bolnavului. Unele toxiinfectii alimentare pot avea simptome mult mai grave, si anume febra ridicata (38-39°C), dureri musculare, complicatii sangvine si renale severe, paralizie nervoasa si musculara.
Toate acestea implica aparitia unor infectii cu germeni foarte patogeni. Dintre acestia, cei mai cunoscuti sunt:
1. Salmonella enteridis - dobandita in special prin consumul oualelor de rata insuficient preparate
2. Clostridium botulinum - bacterie ce produce neurotoxina botulinica, usor de recunoscut in conserve. Din cauza gazului pe care il produce, capacul se bombeaza
3. Escherichia Coli - produce diareea sanguinolenta
Agentii patogeni au nevoie de un timp de incubatie, ca in oricare infectie, astfel ca semnele si simptomele unei infectii digestive pot aparea intr-un interval de 2-3 ore si 12-36, chiar 48 de ore uneori.
Acest interval depinde de tipul agentului patogen precum si de factorii ce tin de individualitatea pacientului: varsta, starea de sanatate, forta raspunsului imunitar.
Persoanele cu risc crescut de a dezvolta aceste boli sunt copiii, femeile insarcinate, varstnicii, bonavii cronici (in special diabeticii) si pacientii care urmeaza un tratament imunosupreso
Toxiinfectia alimentara
De TopSanatate
Posteaza comentariu