Majoritatea persoanelor trec prin episoade de disconfort digestiv, dar în unele cazuri diareea sau constipația care apar intermitent pot fi atribuite unei afecțiuni digestive mai serioase. Care este momentul în care se trece de limita obișnuitului și poate fi diagnosticat sindromul de colon iritabil? Ei bine, lista de simptome poate varia de la persoană la persoană și pacienții nu se simt neapărat la fel, fiind necesar să se analizeze în detaliu starea de sănătate. Sindromul de colon iritabil afectează aproximativ 20% din populație.
Iată care sunt simptomele și factorii de risc la care trebuie să fii atent:
1. Simptom: disconfort în zona abdominală
Pentru unele persoane primul indiciu al afecțiunii este durerea localizată în partea de jos a abdomenului, care apare și dispare timp de câteva luni. Acesta este un simptom problematic numai dacă este însoțit de diaree sau constipație.
Se consideră că SCI ar putea fi cauzat de un dezechilibru la nivelul florei intestinale, motiv pentru care probioticele și prebioticele sunt favorizate ca opțiune de tratament.
2. Factor de risc: ești femeie și ai sub 50 de ani
Încă nu este clar de ce, însă femeile au un risc dublu de a suferi de SCI față de bărbați. Manifestările asociate cu SCI diferă în funcție de sex. Potrivit specialiștilor, femeile se vor confrunta mai adesea cu balonare și constipație, în timp ce bărbații sunt mai predispuși la diaree. Această afecțiune devine mai rară odată ce se depășește vârsta de 50 de ani. Este posibil să fie din cauza trecerii la menopauză sau a modificărilor în cadrul tractului intestinal.
3. Simptom: nu te simți bine când consumi alimente FODMAP
Ce au în comun avocado, lintea, pâinea, laptele, usturoiul și sucul îndulcit cu sirop de fructoză? Toate conțin carbohidrații cunoscuți sub denumirea de FODMAP, care nu sunt digerați complet și pot fermenta în tractul intestinal prin combinarea cu bacteriile prezente deja, dacă sunt consumați în exces. În momentul în care bacteriile acționează asupra acestor carbohidrați se produce balonarea, care poate avea un efect iritant pentru persoanele sensibile.
Este posibil să ai probleme numai cu unele alimente din această categorie, așa că este recomandat să excluzi câte unul pentru a putea observa dacă te simți mai bine.
4. Factor de risc: ai avut dureri abdominale fără o cauză clară în copilărie
Între 30 și 40% dintre persoanele care suferă de SCI au avut dureri abdominale în timpul copilăriei, care nu au fost asociate cu nicio afecțiune clară. Aceste dureri pot sensibiliza stomacul și tractul intestinal, iar reacția la facturii perturbatori va fi mult mai puternică. Dacă nu ai avut dureri de stomac în copilărie, SCI ar putea fi favorizat și de un episod de toxiinfecție alimentară, care poate cauza o infecție la nivelul intestinului.
5. Simptom: ești mereu obosit
Oboseala constantă este un simptom comun al acestei afecțiuni. Deși nu se cunoaște motivul pentru care apare, unii pacienții prezintă o inflamare la nivelul întregului corp, ceea ce poate cauza dureri articulare și musculare, care vor provoca gândirea în ceață și insomnia.
6. Factor de risc: ai luat multe antibiotice în copilărie
Tractul intestinal conține bacterii care îndeplinesc funcții esențiale pentru organism, un echilbru al acestora fiind foarte important pentru sistemul imunitar. În urma studiilor realizate s-a constatat că prescrierea frecventă a antibioticelor pentru copii este adesea asociată cu apariția SCI la vârsta adultă.
7. Factor de risc: ești foarte stresat
Sistemul digestiv nu funcționează la parametri optimi când ești îngrijorat sau ai emoții. Stresul poate cauza stoparea digestiei și va modifica permeabilitatea intestinală, dacă apare foarte frecvent.
8. Factor de risc: suferi de fibromialgie
Fibromialgia este asociată cu dureri, oboseală, insomnii, probleme de memorie și modificări ale stării de dispoziție. Această afecțiune amplifică simptomele SCI pentru că afectează modul în care creierul percepe durerea.
Aproximativ 60% dintre pacienții diagnosticați cu fibromialgie au și SCI, iar aceasta apare mai des în rândul femeilor.
Posteaza comentariu