Consumul de sucuri creste riscul de guta la barbati

Cercetarile arata ca barbatii prezinta un risc mult mai crescut de a suferi de guta din cauza zaharului existent in bauturile carbogazoase sau sucurile de fructe.
Studiul care releva aceste rezultate a fost publicat in Jurnalul Medical Britanic si arata ca barbatii care obisnuiesc sa consume zilnic mai mult de 2-3 bauturi carbogazoase prezinta un risc cu 85% mai crescut de a suferi de guta in comparatie cu cei care consuma acest tip de bauturi doar o data pe luna.

Dupa 12 ani de monitorizare, 46 000 de barbati care au participat la studiu, cu varsta peste 40 de ani si fara istoric de guta au prezentat un risc crescut de guta in urma consumului de sucuri carbogazoase.
Rezutatele arata ca acest risc este independent de alti factori de risc, cum ar fi varsta, hipertensiunea sau consumul de alcool. Cu toate ca sucurile dietetice din fructe nu favorizeaza aparitia gutei, totusi fructoza din continutul lor prezinta un pericol pentru barbatii care le consuma cu regularitate.

Cauza principala a gutei este acidul uric produs in exces si care provine din metabolizarea unor substante din nucleul celular, numite purine. Aceste substante se gasesc in unele alimente si bauturi, favorizand formarea cristalelor care se depoziteaza in articulatii si declanseaza durerile asociate gutei.


"Recomandarile alimentare in caz de guta se bazeaza pe restrictionarea purinelor (in proteine in general, ciuperci, creier, branzeturi fermentate maioneza, sosuri, ciocolata, sardine, hering), insa bogata in lichide si in legume si fructe", sunt de parere expertii. Iar cu toate ca sucurile din comert contin un nivel scazut purine, ele au o cantitate ridicata de fructoza care este singurul carbohidrat cunoscut pentru rolul lui de a mari nivelul de acid uric.

In 90% din cazuri, guta este o boala masculina, primul atac aparand in jurul varstei de 35 ani.
La femei guta, nu apare decat dupa menopauza.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod