Toxiinfectia alimentara

Informatii generale Desi suna pretentios, toxiinfectia alimentara (intoxicatia alimentara) nu este deloc o afectiune de care sa ne speriem. Totusi, ca orice lucru aparent simplu si curabil, nu trebuie neglijata. Toxiinfectia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau bauturi infestate cu agenti patogeni precum bacteriile, virusurile sau parazitii.

Alimentele se pot contamina din mediul inconjurator (praf, microbi), pe parcursul procesului de crestere (fructe, legume) sau in timpul prepararii lor (contamineaza atat bucatarul cat si consumatorul).

Toate alimentele contin in mod natural cantitati mici de bacterii.
Dar cand alimentele sunt manipulate defectuos, gatite insuficient sau depozitate inadecvat, bacteriile se pot multiplica pana pana la un numar suficient de mare pentru a determina boala.

Parazitii, virusurile si substantele chimice pot si ele contamina hrana, dar intoxicatia alimentara de asemenea cauze este mai putin obisnuita. Daca mananci alimente contaminate, faptul ca te vei imbolnavi sau nu depinde de organism, timpul de expunere, de varsta si sanatate.

Pe masura inaintarii in varsta, celulele sistemului imun incep sa nu mai raspunda atat de repede si eficient la agenti infectiosi.
Copiii mai mici au un risc crescut de imbolnavire deoarece sistemul lor imun nu este suficient de dezvoltat. Afectiuni precum diabetul si SIDA si tratamentele anticanceroare pot si ele reduce raspunsul imun, crescand susceptibilitatea la intoxicatii alimentare.

Toxiinfectia alimentara poate produce suferinte multiple. In intervalul 1-6 ore de la consumul de alimente sau apa contaminata, ai probabil un tip obisnuit de toxiinfectie alimentara. Simptomele sunt reporezentate de greturi, varsaturi, diaree sau dureri de stomac.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod