Potrivit lui Rudolph Weiss, autorul cartii deja clasice Plante Medicinale, menta are 3 principale activitati:
- "anesteziaza" mucusul membranelor reducand greturile si voma;
- imbunatateste functiile ficatului si vezica biliara, detreminand producerea si eliberarea bilei;
- "dezinfecteaza" stomacul in cazul unei flore improprii si dezechilibrate.
In contrast cu ghimbirul, menta are efecte racoritoare si calmante. De fapt, proprietatile provin din abilitatea plantei de a excita receptorii din membrana mucoasei intestinale.
Medical, menta este folosita pentru reducerea unor afectiuni precum cele legate de tractul gastrointestinal, sindromul de colon iritabil, diaree; consumata dupa o masa copioasa aceasta ajuta digestia si reduce gazele de la stomac.
Cele mai cunoscute forme de administrare ale mentei sunt: ceaiul si tinctura. In prezent se folosesc si capsule cu ulei de menta, care au fost gasite la fel de eficiente in tratamentul pentru scaderea afectiunilor intestinale.
Ceaiul de menta este sanatos si pentru copii cu colici, si adesea este o forma tolerabila de tratament impotriva greturilor la copii si la adolescentii care se impotrivesc medicamentelor.
Menta are si alte beneficii medicale pe langa cele legate de sistemul digestiv, astfel, aceasta are proprietati antispasmodice si datorita gustului placut este adaugata la ceaiurile pentru tuse.
Datorita proprietatilor relaxante, aceasta planta este folositoare si in cazul insomniilor nervoase si pentru neliniste. Ca uz extern, menta este folosita pentru eliberarea durerilor musculare si artritice, dar si ca un tratament local impotriva infectiilor pielii.
Posteaza comentariu