Pentru ca acest articol sa fie mai controversat, indraznesc sa va sfatuiesc sa nu consumati ouale colorate natural, deoarece in unele cazuri acestea capata un miros sau un gust neplacut, date de plantele pe care le folosim la vopsire; de exemplu, combinatia data de cirese, oua si ceapa parca nu este cea mai reusita.
Colorarea oualor
Indicatii
- se pun ouale intr-o cratita larga, dupa care este umpluta cu apa, astfel incat ouale sa fie acoperite;
Se foloseste o cratita larga, deoarece culoare prinde mai bine daca ouale nu sunt asezate unele peste altele; astfel, nu vei putea colora mai mult de 5 oua, lucru care iti va acorda sansa sa vopsesti ouale in mai multe culori.
- adauga 2 lingurite cu otet normal, alb (exceptie: cand folosesti frunze de ceapa nu trebuie sa mai adaugi otet, deoarece se produce o reactie care da oualor o culoare cafenie);
Optional: adauga in apa 1/2 lingurita cu piatra acra pentru stralucire.
- la adaugarea colorantului natural se tine cont de cantitatea folosita; de exemplu, folosim 1 pahar cu cirese, 2 linguri cu sofran, foile de la 2 cepe;
- dupa ce apa a fost data in fiert, se mai lasa sa clocoteasca timp de 20 minute;
- cu ajutorul strecuratoarei se scot ouale din crataita si se pun intr-un bol, in care a fost asezat un prosop de hartie;
- daca ouale nu sunt atat de inchise pe cat ti-ai fi dorit scoate prosopul de hartie din bol, prepara un pliculet de colorant artificial dupa care se toarna peste oua;
- ouale vor sta peste noapte in colorantul artificial, sau cel putin 8 ore;
- vopsirea oualelor si cu colorant artificial poate inmuia coaja acestora, motiv pentru care scoata cu grija ouale din colorant si lasa-le sa se aeriseasca, deoarece coaja se va intari iarasi;
Otetul este principalul vinovat pentru inmuierea cojilor de oua.
- cand ouale s-au uscat, pune ulei pe un servetel si lustruieste-le.
Alti coloranti naturali
Iata alti coloranti naturali pe care i-am incercat. Simta-te liber/a si experimenteaza!
Amesteca si combina ingredientele pentru a obtine umbre cat mai sofisticate si mai interesante!
- rosu/roz: sfecla proaspata, cirese de la conserva sau congelate, merisoare zdrobite (nu suc sau jeleu);
- portocaliu: foi de ceapa galbena;
- galben deschis: coji de lamaie si portocale si chimion;
- galben auriu: sofran si spanac alb;
- albastru: varza rosie si afine zdrobite;
- purpuriu: suc de struguri.
Sfat: Pentru incondeierea oualor, dupa ce au fost fierte suficient, pe oua sunt asezate frunze de toate formele si marimile dupa care se introduc intr-un dres. Fiecare oua este legat separat. Dupa aceea scufunda ouale in colorant, le scoti si le lasi sa se raceasca. Cand s-au uscat ouale sunt scoase din dres, se indeparteaza frunzele, iar pe ou trebuie sa ramana contururile frunzelor.
La vopsitul oualor pot participa si copii, deoarece acestea pot strange informatii intr-un caiet si le pot impartasii familiei sau prietenilor si colegilor de la scoala, fiind o experienta unica pentru ei.
Comentarii (1)
Multumim frumos ! Un articol practic si util ! Sarbatori Fericite ! Paste Fericit !
Posteaza comentariu