Hipotensiunea arteriala

Socul operator Este un sindrom clinic cu etiologie variata, caracterizata printr-o  insuficienta circulatorie acuta, avand ca expresie clinica prabusirea tensiunii arteriale. Socul trebuie deosebit de colaps, primul fiind o manifestare metabolica, o perturbare grava si durabila, iar ultimul o manifestare exclusiv hemodinamica, scaderea tensiunii arteriale, de obicei, tranzitorie. Cu alte cuvinte colapsul este rasunetul hemodinamiv al socului.

Socul poate fi, in functie de etiopatogenie, de mai multe feluri:
  • socul hipovolernic datorita pierderii masive de sange;
  • socul septic datorat diferitelor infectii;
  • socul hipoxic, produs de afectiuni pulmonare;
  • socul neurogen care apare in traumatisme cranieie, anestezii, ambolia gazoasa, cardiogen ce este produs de infarctul miocardic urmat de scaderea brusca a tensiunea arteriala, aritmii cu ritm rapid.

Caracteristica pentru inceputul socului este, fie reducerea masei sanguine circulante, fie reducerea debitului cardiac. Dar si intr-un caz si in altul, rezultatul este acelasi - scaderea tensiunii arteriale.

Cat timp tensiuni arteriala si aprovizionarea cu sange a creierului si a coronarelor se mentin in limitele normalului, socul este compensat.

Cand starea de soc se prelungeste, mecanismele compensatoare devin insuficiente, debitul cardiac si tensiunea arteriala scad progresiv si apare anorexia generalizata. Se crede ca factorii, care genereaza decompensarea se datoresc vasoconstructiei compensatoase prelungite, care contribuie la aparitia leziunilor metabolice si toxice tisulare.


Simptome

Se descriu obisnuit 3 stadii: in stadiul compensat, de obicei reversibil, bolnavul este vioi, uneori agitat si anxios, puls rapid, tensiune arteriala normala sau crescuta. De asemenea, atrage atentia paloarea, transpiratia, polipneea, tegumentele palide si reci, mioza.

Tratament

In faza unei stari de soc supravegherea pulsului, a diurezei orale, a tensiunii arteriale si a presiunii venoase centrale este obligatorie. Bolnavul va fi asezat pe spate, cu capul mai jos decat picioarele (numai pe o perioada limitata de timp daca exista certitudinea ca nu prezinta un traumatism cranian).


Tratamentele generale constau, dupa caz, in masaj cardiac, insotit de respiratie artificiala "gura la gura", ventilatie asistata, administrarea de oxigen.

In ceea ce priveste primul ajutor, in afara spitalului, trebuie sa calmeze bolnavul, sa combata durerea cu analgetice, sa-l aseze in pozitie decliva, sa acopere bolnavul, dar sa nu foloseasca mijloace de incalzire energetice. Totodata, de primul ajutor tine si anuntarea imediata a salvarii sau pe cel mai apropiat medic.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dimitriu maria pe 15 Iun 2008, 10:20
    hipertensiunea arteriala

    Da este un articol bun, dar doresc mai multe detalii, in legatura cu afectiuni aparute din cauza tensiunii arteriale... supar de multi ani, sunt in tratament, dar au aparut si alte afectiuni. Multumesc

    1
    0

  • putintelu viorica pe 14 Iun 2008, 11:20
    stenoza mitrala

    MULT MAI MULTE INFORMATII DESPRE ACEASTA BOALA CARDIO VASACULARA ASTEPT

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod