Clasificare
Putem clasifica hipotensiunea arteriala in:
1.Hipotensiune arteriala primara (esentiala)
2.Hipotensiune arteriala secundara (simptomatica)
3.Hipotensiune arteriala ortostatica
Hipotensiunea arteriala esentiala (primara)
Hipotensiunea arteriala esentiala afecteaza 2-4% din populatie adulta si predomina la barbatii de varsta medie. Boala poate sa aiba un caracter simptomatic sau asimptomatic.
Senzatia de slabiciune este semnalul cel mai constant si mai supataror. Bolnavul se scoala dimineata obosit, iar starea de oboseala se accentueaza in cursul zilei ceea ce duce la un randament scazut in activitate.
In alte cazuri starea de oboseala apare numai dupa eforturi de intensitate mica sau mijloci, dar se mentine mult timp iar situatie se rasfrange asupra psihicului bolnavului dandu-i o stare de depresie, irascibilitate, tulburari de somn.
Hipotensiunea arteriala secundara
Poate fi declansata de:
1. Boli cardiovasculare: infarctul miocardic (IMA), miocardita acuta, pericardita executiva si constructiva, valvulopatie (stenoza mitrala si aortica), insuficienta cardiaca cu debit scazut, varice voluminoase, embolie pulmonara.
2. Boli endocrine: sindrom Simmonds, insuficienta tiroidinala (Mixedem), insuficienta corticosuprarenala (boala Addison), insuficienta gonadica (Climaterium).
3. Boli neurologice: screloza multipla, Siringo-Mielie, miopatii, neuropatii metabolice (diabet zaharat, anemie pemiciosa, casexie), boli idiopatice (sindromul Shy - Brojer).
4. Infectii: stari postinfectioase.
5. Intoxicatii: alcool metilic, nicotina, medicamente hipotensive (Clonidina, Metil-Dopa, Guanetidina).
6. Alergii (socul astmatic).
7. . Cauze chirurgicale
Comentarii (2)
Da este un articol bun, dar doresc mai multe detalii, in legatura cu afectiuni aparute din cauza tensiunii arteriale... supar de multi ani, sunt in tratament, dar au aparut si alte afectiuni. Multumesc
MULT MAI MULTE INFORMATII DESPRE ACEASTA BOALA CARDIO VASACULARA ASTEPT
Posteaza comentariu