O posibila legatura intre fumat si slabirea auzului a fost sugerata si de alti cercetatori, insa la concluzia finala s-a ajuns in urma unei monitorizari atente a peste 4000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 53 si 67 de ani. Participantii au efectuat un test de auz si au fost chestionati despre stilul de viata si mediul in care muncesc.
Rezultatele au aratat ca abilitatea de a auzi sunetele de frecventa inalta este mult redusa in cazul persoanelor fumatoare si cu exces ponderal. "Calitatea auzului este direct proportionala cu numarul tigarilor fumate si cu indicele de masa corporala. Situatia incepe sa se inrautateasca dupa mai mult de un an de fumat frecvent", sustine dr. Erik Frasen de la Universitatea din Antwerp (Belgia), unul dintre coordonatorii studiului. Spre deosebire de alte parti ale corpului care au posibilitatea de recuperare, specialistii sustin ca odata ce auzul este afectat nu exista posibilitate de recuperare.
Principiul pe care actioneaza aceasta asociere este similar cu cel in care fumatul si obezitatea afecteaza si alte organe din corp: ambele pot intrerupe circulatia sanguina, cauzand o lipsa de oxigen.
Cu toate acestea, un studiu efectuat de specialistii de la Universitatea Antwerp arata ca munca efectuate intr-un mediu zgomotos este principalul factor de risc care ne ameninta auzul. De asemenea, intr-o alta cercetare s-a constatat ca fumatul pana la o varsta mijlocie este asociat cu slabirea memoriei si cu cresterea riscului de a dezvolta o forma de dementa.
Fumatul slabeste auzul
Atat fumatul, cat si obezitatea pot afecta permanent auzul, informeaza BBC News Online.
De TopSanatate
Posteaza comentariu