Organizeaza-ti viata prin stress management – partea a II-a

O viata fara stres? Asa ceva nu exista. Facturi, trafic, sefi, colegi, rude, vanzatoarea scarboasa de la magazinul din colt, indicatori macro sau micro-economici, virusi de computer, virusi de oameni...
O viata fara stres? Asa ceva nu exista. Facturi, trafic, sefi, colegi, rude, vanzatoarea scarboasa de la magazinul din colt, indicatori macro sau micro-economici, virusi de computer, virusi de oameni... Daca ganditi ca toti factorii care ne creeaza probleme, tensiune, stres pot disparea ca prin minune, va inselati amarnic.

Metode sanatoase de a limita stresul


Daca modul in care incerci sa combati stresul nu prea da rezultate in privinta sanatatii emotionale sau fizice, e timpul sa gasesti noi modalitati.
Exista multe feluri in care poti sa mentii stresul sub control, dar pentru asta e necesar sa faci unele schimbari.

Poti sa schimbi situatia, ori poti sa schimbi reactia la o anumita situatie. Atunci cand hotarasti ce anume sa faci, gandeste-te la urmatoarele patru solutii: evita, modifica, adapteaza-te sau accepta.

Si e bine de stiut ca nu exista solutii universal valabile. Fiecare are propriile metode pentru a face fata stresului. Asa ca incearca diverse modalitati, tehnici si strategii si aplica-le in continuare pe cele care functioneaza.
Adica pe cele care te ajuta sa iti pastrezi calmul si sa ramai in control.

Sa vedem care ar fi optiunile:

Schimba situatia:
- Evita factorul de stres.
- Modifica elementul care produce stres.

Schimba-ti reactia
- Adapteaza-te la elementul care produce stres.
- Accepta elementul care produce stres.

Strategia de stress management nr. 1: Evita stresul inutil


Nu toti factorii de stres pot fi evitati si nici nu e sanatos sa evitam o situatie care trebuie infruntata si rezolvata. Totusi, e surprinzator sa afli ce mare e numarul factorilor de stres din viata noastra care pot fi eliminati.

- Invata sa spui "nu" -- Cunoaste-ti limitele si impuneti-le.
In viata personala sau profesionala, refuza sa accepti responsabilitati suplimentare. Sa incerci sa faci mai mult decat poti e o reteta sigura pentru stres.

- Evita oamenii care te streseaza -- daca cineva iti provoaca in mod constant stres si daca nu reusesti sa schimbi relatia respectiva, atunci redu timpul pe care il petreci cu acea persoana sau pur si simplu rupe legaturile.

- Exercita control asupra mediului in care iti petreci timpul. De exemplu, daca stirile de la ora 5 te enerveaza, inchide televizorul.
Daca aglomeratia din trafic te calca pe nervi, incearca sa gasesti o ruta alternativa -- poate mai lunga, dar mai putin stresanta. Daca nu iti face placere sa stai la cozi ca sa iti platesti factura la electricitate, cablu tv sau telefon, foloseste-te de optiunea de a face platile online.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod