Organizeaza-ti viata prin stress management – partea a II-a


- Fa zilnic cel putin un lucru care iti face placere. Fa-ti timp pentru o activitate care iti aduce bucurie. Poate ca pur si simplu iti place sa stai cu ochii in tavan si sa te gandesti la ceva frumos. Sau sa privesti stelele. Sau sa canti la pian. Ori sa vezi un serial. Sau sa te dai cu rolele.

- Nu iti pierde simtul umorului. Asta inseamna sa stii sa faci si haz de necaz si sa mai razi din cand in cand si de tine. Rasul are efecte benefice atat pe plan psihic, cat si fizic. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care rad mult sunt mai sanatosi.
Si, cu siguranta, mai putin stresati.

Strategia de management al stresului nr. 6: Adopta un stil de viata sanatos

Poti sa cresti rezistenta organismului la stres daca iti imbunatatesti conditia fizica.

- Exerseaza regulat. Activitatea fizica joaca un rol cheie in reducerea si prevenirea efectelor stresului. Fa-ti neaparat timp pentru cel putin 30 de minute de exercitii fizice de trei ori pe saptamana. Asta inseamna o ora si jumatate pe saptamana -- nu e mult deloc. Potrivit HelpGuide.org, nimic nu se compara cu exercitiile aerobice pentru eliberarea stresului si tensiunii acumulate.

- Mananca sanatos.
Organismele bine hranite sunt mai bine pregatite pentru a face fata stresului, asa ca ai grija ce mananci. Nu sari peste micul dejun, iar peste zi ia mese echilibrate si hranitoare, ca sa iti mentii nivelul de energie ridicat si mintea limpede.

- Redu cafeina si zaharul. E adevarat, cafeina si dulciurile ne incarca de energie. Dar in momentul in care sunt asimilate de organism, are loc o cadere -- atat in plan energetic, cat si la nivelul starii psihice. Asa ca, daca reduci cantitatea de cafea, bauturi racoritoare indulcite, ciocolata si alte gustari cu zahar din dieta zilnica, vei vedea ca te vei simti mai relaxata si ca vei dormi mai bine.

- Evita alcoolul, tigarile si drogurile.
Chiar daca alcoolul si drogurile par sa te elibereze de stres, efectul e doar temporar. Iar efectele secundare pot fi devastatoare. De fapt, asemenea metode de a scapa de stres nu reprezinta altceva decat o incercare de a ascunde problemele. Daca procedezi  astfel, ele nu vor disparea. Mai bine le infrunti deschis si cu mintea limpede.

- Dormi bine. Somnul face bine si la minte si la trup. Oboseala creste nivelul de stres si poate genera ganduri si comportamente irationale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod