Organizeaza-ti viata prin stress management – partea a II-a


- Evita subiectele fierbinti, controversate -- Daca intri adesea in discutii aprinse, cu anumite persoane, despre un anume subiect, solutia cea mai la indemana este sa eviti sa atingi subiectul respectiv. Cand apare in discutie subiectul delicat care iti ridica tensiunea, pur si simplu retrage-te  din conversatie sau cere schimbarea subiectului.

- Fa mai putine lucruri. Analizeaza-ti programul, responsabilitatile, sarcinile de zi cu zi. Sunt prea multe? O solutie este sa faci distinctia intre lucrurile pe care e bine sa le faci si lucrurile pe care e musai sa le faci. Sarcinile care nu sunt cu adevarat necesare pot fi coborate pe lista de prioritati sau taiate cu totul.

Strategia de stress management nr. 2: Modifica situatia


Daca nu poti evita o situatie stresanta, incearca sa modifici imprejurarile. Gandeste-te ce ar fi de facut ca sa schimbi lucrurile astfel incat sa nu mai fie probleme.
Adesea, asta inseamna sa schimbi modul in care comunici si functionezi in viata de zi cu zi.

- Exprima-ti sentimentele, in loc sa le reprimi si sa fierbi pe dinauntru. Daca ceva sau cineva te deranjeaza, spune acest lucru, deschis, dar politicos. Daca nu iti exprimi problemele, o sa te incarci negativ, o sa te umpli de resentimente, iar situatia, probabil, va ramane neschimbata.

- Fa compromisuri, atunci cand e cazul. Daca tot ceri altora sa-si schimbe comportamentul, trebuie sa fii gata s-o faci si tu. Daca si tu si persoana cealalta faceti macar mici pasi unul catre celalalt, exista o buna sansa sa va puteti intalni la mijlocul drumului.

- Fii mai hotarata.
Nu ramane in bancile din spate. Daca ai o problema, incearca sa o rezolvi direct si, daca se poate, incearca s-o anticipezi si s-o previi. Daca ai ceva de facut si suna o prietena care obisnuieste sa te tina mult la telefon, spune-i direct, din start, ca nu poti vorbi decat cinci minute.

- Administreaza-ti timpul mai eficient. In mare masura stresul e cauzat de modul defectuos in care ne organizam timpul pe care il avem la dispozitie. Atunci cand risti sa intri in criza de timp sau esti in intarziere, ajuta foarte mult sa iti pastrezi calmul si concentrarea. Insa, daca faci efortul sa planifici si sa te asiguri ca nu incerci sa faci mai multe decat poti duce, vei constata ca nivelul de stres scade.

Strategia de stress management nr. 3: Adapteaza-te factorului de stres


Asta inseamna ca, daca nu poti schimba elementul care te streseaza, poti incerca sa te schimbi tu, astfel incat sa nu te mai streseze. Cu alte cuvinte, te poti adapta la situatii stresante si poti avea mai mult control daca iti schimbi asteptarile si atitudinea.

- Schimba-ti unghiul de abordare.
Incearca sa privesti situatiile stresante dintr-o perspectiva mai putin stresanta. De exemplu, in loc sa fumegi din cauza ca esti blocata in trafic, incearca sa privesti situatia ca o ocazie de a lua o pauza, de a medita, de a asculta postul de radio favorit, sau pur si simplu de a avea putin timp doar pentru sine. Si, desigur, intotdeauna va ramane solutia vorbitului la telefon.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod