4 întrebări pe care să i le pui dermatologului la următorul consult

La fiecare consult dermatologic contează foarte mult să pui întrebările potrivite. Nu te gândi că mergi la medic numai pentru a ți se prescrie produse de îngrijire pentru acnee sau împotriva ridurilor, ci ia măsuri pentru a te asigura că acoperi toate aspectele esențiale.
Cazurile de cancer de piele devin tot mai frecvente, acest diagnostic fiind primit de unul din 5 adulți, așa că este esențial să nu uiți să mergi la un consult dermatologic în fiecare an. Cu această ocazie medicul îți va analiza pielea în întregime pentru a detecta orice aspect în afara limitelor normale. Este recomandat ca între consulturi să îți analizezi și tu pielea acasă pentru a observa din timp orice modificări îngrijorătoare. În timpul întâlnirii cu specialistul vei avea ocazia să te lămurești care este rutina corectă de îngrijire adaptată pielii tale, deci nu irosi această ocazie.

 
Iată ce ar trebui să întrebi la următorul consult dermatologic:

 
1. Cum pot încetini apariția semnelor de îmbătrânire a pielii?

Deși cu toții ne-am dori să găsim un remediu care să elimine definitiv ridurile, realitatea este că lista de lucruri care pot favoriza îmbătrânirea este destul de lungă. De aceea contează atât de mult să discuți cu dermatologul despre produsele utilizate și stilul de viață care ar putea agrava aspectul tenului.
„Dermatologul îți va explica ce factori afectează pielea pozitiv sau negativ și îți poate sugera cum să-ți îmbunătățești stilul de viață. În acest mod îți vei putea optimiza rutina de îngrijire și vei încetini apariția ridurilor și a celorlalte semne de îmbătrânire”, spune dr. Sejal Shah, dermatolog.

 
2. Cum este afectată pielea de meniul zilnic?

„Este o întrebare foarte bună pentru că în ciuda tratamentelor aplicate la suprafața pielii pentru a stopa inflamațiile, coșurile sau înroșirea pielii, acestea sunt în primul rând provocate intern de ceea ce consumăm zilnic. Organismul tău are nevoie de o cantitate suficientă de vitamine și minerale pentru a elimina toxinele și inflamațiile. În lipsa lor te poți confrunta cu producția excesivă de sebum sau pielea ar putea deveni foarte uscată, pot apărea petele pigmentare sau descuamarea”, potrivit dr.
Dendy Engelman, dermatolog din Manhattan.

 
3. Cum trebuie să monitorizez alunițele și alte semne acasă?

Indiferent cât de des aplici cremele de protecție solară mereu va exista riscul de cancer de piele. Din acest motiv trebuie să mergi la dermatolog pentru a-ți fi examinate alunițele, semnele de naștere sau orice alte cicatrici. De asemenea, este recomandat să repeți și tu această examinare acasă, la nivel de lună. Observă dacă și-au schimbat forma, dimensiunile, culoarea, dacă te mănâncă pielea în zona respectivă, dacă există secreții sau sângerări. „Observarea timpurie a unei alunițe problematice ți-ar putea salva viața, iar tratamentul necesar va fi mai puțin agresiv”, spune dr. Engelman.

 
4. Ce ingrediente trebuie să folosesc pentru tipul meu de piele?

Produsele pe care le utilizezi și ingredientele active din componența lor trebuie să fie mereu adaptate tipului tău de ten: gras, uscat, mixt, sensibil, matur, iritat sau intolerant. Nu încerca să folosești același tip de produse ca și prietena ta cea mai bună pentru că precis nu aveți un ten cu nevoi identice, iar rezultatele nu vor fi cele dorite. 
„Dermatologul te va ajuta să identifici caracteristica de bază a tenului tău și să alegi produse cu ingrediente eficiente, care ameliorează aspectul pielii.
De exemplu, dacă ai tenul uscat și sensibil va trebui să folosești produse fără parfum, cu ingrediente extra-hidratante. În cazul unui ten gras sau afectat de acnee vei miza pe acidul salicilic, care favorizează exfolierea stratului de celule moarte și reglarea producției de sebum. Pentru tenul matur sau afectat de riduri retinolul și peptidele sunt ingrediente esențiale pentru stimularea producției de colagen. Dacă ai probleme cu petele pigmentare ți se vor recomanda game de produse care conțin ingrediente naturale și antioxidanți precum vitaminele C și E”
, explică dr. Joshua Zeichner, dermatolog din New York.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.