Vitaminele si mineralele: beneficii si riscuri

De cate ori ne simtim obositi si extenuati ne gandim ca ar fi bine sa luam niste vitamine si minerale de la farmacie. Dar oare chiar merita sa dam banii pe ele si ajuta in vreun fel organismul? Este suficient sa iei zilnic vitamine si minerale, sau sa incerci sa adaugi unele dintre ele si sa le elimini pe altele din alimentatia ta? Cunosti necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie corpul tau, in functie de varsta si gen? Poti intampina probleme de sanatate daca iei o cantitate prea mare sau prea mica din aceste suplimente?
Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care cred ca ni le punem fiecare la un moment dat inainte de a incepe o "cura" cu vitamine si minerale din farmacie.

Multe persoane au un deficit de anumite vitamine si minerale, iar cu timpul acest lucru poate conduce la aparitia unor boli cronice, cum ar fi: afectiunile cardiovasculare, osteoporoza si cancerul.


Ce se intampla daca necesarul de vitamina B12 nu este asigurat?

Asadar, a intelege necesitatile organismului poate fi foarte complicat si confuz. Unele persoane, in special adultii, se confrunta cu un deficit de vitamina B12, deoarece organismul intampina dificultatea de a asimila acest nutrient din alimente. Un nivel scazut de vitamina B12 poate cauza pierderi de memorie, dementa si amorteala la nivelul bratelor si a picioarelor.



Ce se intampla daca iei prea multa vitamina A?

O cantitate prea mare de vitamina A are un efect negativ asupra oaselor si mareste riscul de aparitie a fracturilor de la nivelul soldurilor.


Zincul - necesar pentru sanatatea sistemului imunitar

De exemplu, poti sa iei zinc, deoarece ajuta la formarea enzimelor si a proteinelor, la dezvoltarea unor celule noi, la vindecarea rapida a ranilor si este deosebit de necesar pentru sanatatea sistemului imunitar. Doza zilnica recomandata este de 11 mg/zi pentru barbati si 8 mg/zi pentru femei.

Surse naturale de zinc: carnea de vita, de pasare, stridiile, alge de mare, cereale fortifiate, fasolea boabe si nuci/alune. Deoarece vegetarienii absorb mult mai greu zincul, expertii recomanda zilnic o cantitate dubla de zinc asimilata din alimente.
Daca este luat in combinatie cu anumiti antioxidanti, zincul are rolul de a intarzia procesul de degenerare maculara cauzat de imbatranire.  

Este de la sine inteles ca descoperirile despre necesitatile nutritionale ale organismului nostru evolueaza in continuu si ca noi studii pot demonstra ce ceea ce era odata sanatos, acum este nociv pentru sanatate. De exemplu, unele studii au indicat faptul ca vitamina E imbunatateste memoria, reduce riscul bolilor de inima si ofera protectie impotriva cancerului. Cu toate acestea, rezultatele obtinute in urma testelor clinice au fost dezamagitoare. Cele mai recente studii cu privire la suplimentarea cu vitamina E arata ca acest lucru nu poate afecta sanatatea, insa nici beneficiile nu sunt foarte mari.


Pe de alta parte, exista studii care sustin cu tarie beneficii importante aduse de suplimentele de vitamina D.


Ia vitaminele si mineralele esentiale din alimente!

Fie ca ai sau nu ai mari tangente cu bucataria, este foarte simplu sa inveti cateva lucruri despre cum sa profiti la maxim de beneficiile pe care le pot aduce unele alimente. Alegerea alimentelor, precum si modalitatea de preparare au o importanta foarte mare. Selecteaza alimentele in asa fel incat sa fie o varietate de culori.


Sfaturi utile

1. Foloseste-le inainte de a-si pierde valoarea nutritionala! De regula, refrigerarea incetineste procesul de pierdere a nutrientilor, insa dupa 1-2 saptamani produsele isi pot pierde aproape jumatate vitaminele si mineralele initiale.


2. Legume la abur! Incearca sa fierbi la abur legumele pentru a-si pastra cat mai multe vitamine si minerale.

3. Nu lasa produsele incepute neacoperite!

Articole utile:
Tu stii ce vitamine si minerale sa iei?
Codul culorilor in alegerea fructelor si legumelor
Ghidul fructelor de toamna
Ghidul legumelor de toamna
Legumele: cum le selectezi, le pastrezi si le consumi
Fructele: cum le selectezi, le pastrezi si le consumi
Produsele lactate: cum le selectezi, le pastrezi si le consumi
Sucurile de legume: o "bomba de sanatate" pentru organism
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod