Doza zilnica recomandata: 13-20 mg
SursePestele, carnea alba, ficatul, carnea de vitel si vaca, cerealele si painea integrala, curmalele, smochinele, piersicile, avocado, migdalele, ciupercile proaspete, arahidele sunt furnizoare de vitamina B3.
Roluri si caracteristici ale vitaminei B3 Atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange;
Modereaza tensiunea arteriala si amelioreaza circulatia sangelui;
Participa alaturi de celelalte vitamine din grupa B la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor;
Protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor;
Previne aparitia diareei.
Note utile Suplimentele de vitamina B3 previn bronsita, ametelile, acufenele ("zgomote" in urechi);
Este recomandat consumul de vitamina B3 dupa masa principala;
Cand cantitatea zilnica depaseste 1000 mg, trebuie ca pacientul sa fie pus sub supraveghere medicala; astfel de tratamente se gasesc in tratamentul hipercolesterolemiei;
Daca regimul alimentar include proteine suficiente (carne, oua, branzeturi) nu exista nici un risc de imbolnavire.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro