Vitamina B3 sau vitamina PP

Cercetarile facute pentru combaterea unei boli

Doza zilnica recomandata: 13-20 mg


Surse

  • Pestele, carnea alba, ficatul, carnea de vitel si vaca, cerealele si painea integrala, curmalele, smochinele, piersicile, avocado, migdalele, ciupercile proaspete, arahidele sunt furnizoare de vitamina B3.


  • Roluri si caracteristici ale vitaminei B3
  • Atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange;
  • Modereaza tensiunea arteriala si amelioreaza circulatia sangelui;
  • Participa alaturi de celelalte vitamine din grupa B la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor;
  • Protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor;
  • Previne aparitia diareei.


  • Note utile
  • Suplimentele de vitamina B3 previn bronsita, ametelile, acufenele ("zgomote" in urechi);
  • Este recomandat consumul de vitamina B3 dupa masa principala;
  • Cand cantitatea zilnica depaseste 1000 mg, trebuie ca pacientul sa fie pus sub supraveghere medicala; astfel de tratamente se gasesc in tratamentul hipercolesterolemiei;
  • Daca regimul alimentar include proteine suficiente (carne, oua, branzeturi) nu exista nici un risc de imbolnavire.


  • Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro