Doza zilnica recomandata:
10-15 mg.
Surse
Alimentele care contin vitamina B5 sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi;
Roluri si caracteristici ale vitaminei B5
Produce energie, revigoreaza organismul si reduce stresul;
Participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati, dar si la sinteza colesterolului, a anticorpilor si a mai multor hormoni;
Combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;
Incetineste imbatranirea.
Note utile
Asocierea mai multor vitamine din grupul B incetineste caderea parului;
Deficientele de vitamina B5 sunt mai frecvente la cei care consuma des alcool, la cei cu care au colesterolul marit si la persoanele in varsta;
Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul si alcoolul anuleaza proprietatile acidului pantotenic;
Se estimeaza ca alimentatia actuala (produsele alimenatre industriale, modul de preparare) reduce din proprietatile vitaminei B5.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro
Posteaza comentariu