Vitamina B5 sau acidul pantotenic

Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grecesc

Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.


Surse
  • Alimentele care contin vitamina B5 sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi;


  • Roluri si caracteristici ale vitaminei B5
  • Produce energie, revigoreaza organismul si reduce stresul;
  • Participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati, dar si la sinteza colesterolului, a anticorpilor si a mai multor hormoni;
  • Combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;
  • Incetineste imbatranirea.


  • Note utile
  • Asocierea mai multor vitamine din grupul B incetineste caderea parului;
  • Deficientele de vitamina B5 sunt mai frecvente la cei care consuma des alcool, la cei cu care au colesterolul marit si la persoanele in varsta;
  • Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul si alcoolul anuleaza proprietatile acidului pantotenic;
  • Se estimeaza ca alimentatia actuala (produsele alimenatre industriale, modul de preparare) reduce din proprietatile vitaminei B5.


  • Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro

     

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod