Dieta Galveston este una dintre puținele diete care se concentrează asupra reducerii efectelor secundare ale menopauzei.
Este o opțiune bună pentru femeile care vor să scape de kilogramele în plus, să-și îmbunătățească starea de sănătate și să reducă simptome specifice menopauzei, așa cum sunt bufeurile, metabolismul încetinit, inflamația sau depresia.
Este o opțiune bună pentru femeile care vor să scape de kilogramele în plus, să-și îmbunătățească starea de sănătate și să reducă simptome specifice menopauzei, așa cum sunt bufeurile, metabolismul încetinit, inflamația sau depresia.
Ce este dieta Galveston?
Creată de medicul ginecolog Mary Claire Haver, dieta Galveston are rolul de a reduce simptomele menopauzei. „Pe măsură ce îmbătrânim, sensibilitatea la insulină scade, metabolismul încetinește și este mai dificil să digerăm alimentele și să procesăm energia pe care o consumăm. Dieta Galveston este o dietă antiinflamatoare care se bazează pe proteine slabe și carbohidrați cu conținut glicemic scăzut care le ajută pe femeile la menopauză să-și controleze greutatea”, declară medicul nutriționist Uma Naidoo pentru byrdie.com.
Schimbarea alimentației poate ajuta la estomparea unor probleme des întâlnite în timpul menopauzei, așa cum sunt bufeurile. „Încă nu se știe cu exactitate cum cauzează schimbările hormonale bufeuri. Cele mai multe cercetări sugerează că acestea sunt cauzate de scăderea nivelului de estrogen, care se întâmplă în mod natural în timpul menopauzei”, spune medicul. Pentru că fibrele și alimentele integrale stabilizează nivelul de estrogen, o dietă care se concentrează pe acest tip de alimente poate să reducă aceste efecte neplăcute.
Ce să mănânci dacă urmezi dieta Galveston?
„Această dietă este în esență o dietă cu aport redus de carbohidrați, care se axează pe proteine slabe, grăsimi sănătoase și anumite alimente. Surse bune de proteine sunt somonul și carnea animalelor crescute liber, precum carne de vită, curcan, pui, dar și pe ouă. Iaurtul grecesc este permis, fiind o sursă de probiotice și calciu, la fel și quinoa, o pseudo-cereală, care este o sursă vegetală de proteine”, declară nutriționistul.
Este redus consumul de grăsimi saturate, precum grăsimea de porc, untul, margarina. O dietă bogată în grăsimi sănătoase are un efect antiinflamator asupra organismului. „Alte surse de grăsimi sănătoase sunt nucile, semințele, uleiul de măsline extravirgin și avocado”, spune medicul.
Legumele și fructele cu conținut redus de amidon sunt permise în dieta Galveston.
Printre acestea se numără fructele de pădure, roșiile, legumele verzi, legumele crucifere (varză, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, kale etc.)Este recomandată pâinea integrală, alimentele bogate în probiotice (alimente fermentate așa cum sunt iaurtul, kefirul, murăturile, varza murată, borșul, kimchi etc.), dar și suplimentele de vitamina D.
Cum să urmezi dieta Galveston?
Un element cheie al acestei diete este postul intermitent, adică perioade de timp de-a lungul zilei când consumul de alimente este restricționat.
„Postul intermitent pare un trend nou, însă face parte din multe religii și practici tradiționale de secole. În prezent, medicina occidentală îi acordă mai multă atenție, apar noi cercetări, iar rezultatele sunt promițătoare. Ceea ce știm din studiile efectuate până în prezent este faptul că o fereastră de opt ore în care poți să mănânci, urmată de o perioadă de 16 ore de post, poate ajuta la controlul greutății și la controlul sensibilității la insulină”, spune nutriționistul.
Când intri în perioada de post (în care nu mănânci nimic), nivelul insulinei scade și intri în starea de ketoză.
„În timpul ketozei, corpul tău nu mai folosește glucoza (zahărul din carbohidrați) ca sursă principală de energie, ci folosește în schimb depozitul de grăsime din corp”, declară medicul. Prin urmare, începi să arzi grăsimi și susții astfel scăderea în greutate.De asemenea, studiile au mai arătat că postul intermitent poate să reducă anxietatea. „Sunt necesare mai multe studii, dar există dovezi că postul intermitent poate induce adaptări neurologice în timp, protejând neuronii și reducând simptomele anxietății”, adaugă specialista.
Ce nu ai voie să mănânci dacă urmezi dieta Galveston
La fel ca multe alte diete antiinflamatorii care au ca scop scăderea în greutate, dieta Galveston interzice alimentele procesate. Evită zahărul, grăsimile vegetale procesate, carbohidrații rafinați, îndulcitorii artificiali și alimentele intens procesate. Printre aceste produse se numără mezelurile, produsele de patiserie, pâinea albă, dulciurile, sucurile, margarina.
„Aceste alimente sunt produse cu carbohidrați rafinați care produc inflamație în corp.
De asemenea, conțin mult zahăr și gluten, care sunt de evitat în dieta Galveston”, spune medicul.„Urmând o dietă 'colorată' (bogată în fructe și legume ce oferă antioxidanți), care conține fibre, carbohidrați cu index glicemic scăzut, grăsimi sănătoase și proteine slabe, scazi nivelul inflamației din corp”, spune specialista. Microbiomul, format din bacteriile benefice din intestine, ajută la reglarea stării de spirit și la combaterea stărilor depresive. O astfel de dietă susține microbiomul și menține sănătatea sistemului digestiv, având efect pozitiv și asupra stării de spirit.
Comentarii (1)
Am plătit 120ron pe carte, trebuia să primesc și două cărții digitale și cartea cu rețete personalizate . Și nu am primit decât cartea . Vreau să fac retur . Mulțumesc mult !
Posteaza comentariu