1. Cartofii pai – celebrii french fries
Mit: Cartofii pai sunt originari din Franța - Americanii le spun „fries”, englezii îi numesc „chips, toată lumea e înnebunită după ei, însă belgienii i-au gătit prima dată așa.
O poveste locală relatează cum belgienii aveau des obiceiul să prăjească pești de mici dimensiuni, iar atunci când nu îi aveau, tăiau și prăjeau cartofi în formă de pește.
2. French toast, sau, pe românește – frigănele
Mit: French toast-ul este franțuzesc. E adevărat că francezilor le place să-și asume cam tot ce ține de capodopere culinare, însă french toast-ul există de când francezii încă nu erau francezi.
Originea deliciosului preparat dulce este plasată într-o carte de bucate din Imperiul Roman al secolului patru. Deci, sunt șanse foarte mari ca desertul franțuzesc să fie, de fapt, italian.
3. Nachos
Mit: Mexicanii mănâncă nachos încontinuu. Da, un nativ mexican a inventat nachos, însă nu neapărat pentru consumul co-naționalilor. Se pare că au fost „creați” tocmai pentru a satisface apetitul turiștilor nord-americani din cât mai puține ingrediente cu putință.
Cel care a gătit prima dată nachos este cunoscut ca „Ignacio”, de unde și numele preparatului.
4. Spaghete cu chifteluțe
Mit: Spaghetele cu chiteluțe sunt italiene.
Să ne înțelegem, pe niciun meniu al unui restaurant din Italia nu veți găsi acest preparat.
5. Croissant
Mit: Croissant-ul este franțuzesc. Greșit, din nou.
De fapt, denumirea croissant vine de la „kipferl”, cel mai probabil un preparat inventat sau descoperit de un austriac get-beget.