Sugestii pentru a-ti imbunatati stilul de alimentatie

Daca ar fi sa ne aliniem tendintelor relativ recent aparute in stilul de exprimare, am putea spune ca recomandarile pe care le vei regasi aici sunt menite sa iti optimizeze modul in care te hranesti...

Daca ar fi sa ne aliniem tendintelor relativ recent aparute in stilul de exprimare, am putea spune ca recomandarile pe care le vei regasi aici sunt menite sa iti optimizeze modul in care te hranesti.

Bineinteles, de acest lucru depind multe aspecte, iar daca incercam sa le cuprindem pe toate intr-o singura sintagma, am putea spune ca de stilul de alimentatie depinde, in ultima instanta si din toate punctele de vedere, calitatea vietii tale.

Ce ne-ar sfatui un specialist cardiolog, bunaoara? Renunta la fumat, fa miscare (cat de putin, si tot inseamna mai mult decat nimic), elimina kilogramele suplimentare si mananca sanatos.

Daca primele cerinte sunt foarte clar formulate si stim ce avem de facut pentru a le duce la indeplinire, in ceea ce priveste cea din urma problema s-ar putea sa intampinam unele dificultati.

Si asta, nu pentru ca nu am sti, macar teoretic, ce inseamna "a manca sanatos".

Dar, iti amintesti bine cunoscuta zicala: "Teoria ca teoria, dar practica ne omoara!". In fine, nu trebuie luata ad literram. Ideea este ca, atunci cand trebuie sa punem in practica, s-ar putea sa nu stim de unde sa incepem. Sau, dupa ce am inceput, cu timpul sa devenim delasatoare.

Din fericire insa, exista cateva schimbari care se fac usor, treptat, si, din cauza aceasta, nici nu sunt percepute ca atare. Ce vei simti cu adevarat vor fi efectele pozitive, care nu se vor lasa prea mult asteptate...

Dieta mediteraneeana

Auzind despre asa-ceva, multe persoane isi imagineaza ca urmeaza sa li se spuna sa manance fructe de mare - pe langa faptul ca majoritatea nu le avem la indemana, nici nu sunt tolerate de toata lumea. Stai linistita - nu (numai) despre ele este vorba. Daca ai insa ocazia, ai putea incerca sa le gusti; sunt sanatoase pentru organism si, cu toate ca judecand dupa aspect n-ai crede, sunt savuroase.

Acest tip de dieta are in vedere, preponderent, fructele si legumele proaspete (adevarate "zacaminte" de fibre, multe dintre ele), cerealele integrale, fasolea rosie, uleiul de masline, pestele si carnea slaba.

Cat mai multe fibre

Pe cat de importante sunt pentru organism, pe atat de usor este sa le consumi: de exemplu, tot ceea ce ai de facut este sa te asiguri ca produsele de panificatie pe care le consumi sunt pe baza de faina integrala. Bineinteles, nu trebuie neglijate fructele si legumele.

De fapt, despre ele se pomeneste adesea si nici nu e de mirare, dat fiind faptul ca sunt atat de importante. In context, ma intreb: cati dintre noi chiar tinem cont de acest lucru? A fost doar un gand... dar acum poate ca te infrupti dintr-un mar sau dintr-o piersica, totusi...

Alege "grasimile bune"

Evita, prin urmare, grasimile "trans" (sunt cele mai nocive pentru organism, indiferent din ce punct de vedere privesti). Nu-ti va fi greu sa le identifici: ele se regasesc in cartofii prajiti si, in general, in majoritatea produselor de tip fast-food. Este posibil sa apara probleme ale colesterolului, asa incat cu cat mai rar, cu atat mai bine.

In aceeasi nota, evita grasimile saturate (se gasesc, in principal, in produsele lactate nedegresate: lapte, branza, unt, dar si in inghetata sau ciocolata).

Grasimile nesaturate reprezinta cea mai buna alegere si se gasesc in uleiul de masline si de soia, migdale, nuci, seminte de floarea soarelui sau peste. Nu inseamna ca ar trebui sa exagerezi in privinta lor, pentru ca aportul caloric nu trebuie neglijat; pe de alta parte insa, o dieta "vaduvita" de grasimi nu este deloc indicata nici pentru sanatate, nici pentru frumusete. Grasimile sunt si ele elemente nutritive si au importanta lor.

Ca idee, insa - o zi pe saptamana, incearca dieta vegetariana. Aportul de vitamine, minerale si antioxidanti va functiona ca o adevarata "injectie de energie" pentru organism.

La final...

Consuma alcool in cantitati moderate, intrucat este bogat in calorii. Dar, pentru ca tot a venit vorba despre bauturile alcoolice, sa demontam un mit: nu este adevarat ca berea ingrasa, cum s-a crezut multa vreme.

Ea este obtinuta din apa, malt, hamei si alcool - iar in cazul berii, acesta din urma nu este prezent in procent semnificativ.

Fii mai degraba atenta ce consumi pe langa bere, mai ales cand stai la sueta cu prietenii: chips-urile si alunele sunt inamici seriosi ai siluetei... iar berea a fost "invinuita" pe nedrept, din cauza lor.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gabi pe 25 Iul 2008, 10:36
    berea

    Si berea are calorii, chiar cam 45 kcal/100 ml, ca si sucurile care contin zahar, diferenta fiind berea e mai sanatoasa decat sucurile. O sticla de bere are 225 kcal, cam cat 100 g paine.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod