Soia, alimentul medicament

Soia este o planta leguminoasa cunoscuta si utilizata in hrana umana inca de acum 5000 de ani, mai intai in China si apoi in estul indepartat. Soia este bogata in proteina de calitate, fiind o sursa alternativa de proteine dietetice pentru carne si peste.

Boabele de soia contin, in medie 8% coaja, 90% miez (cotiledoane) si 2% germeni (hipocotil). Tehnologia schematica de prelucrare industriala a soiei consta in zdrobirea, curatirea si decojirea boabelor, urmate de macinarea si extragerea uleiului fie cu solventi (hexan) sau prin presare mecanica.
Uleiul este rafinat, iar faina se conditioneaza in diferite moduri pentru consum uman sau furajare.

Taratele reprezinta o sursa bogata in fibre alimentare extrem de importante pentru mentinerea sanatatii.

Compozitia tipica a unor produse din soia

  %  Boabe de soia  Boabe decojite  Faina degresata  Concentrat de soia  Izolat proteic de soia
  Umiditate  11  10  8  5  5
  Proteina  38  44  54  66  91
  Ulei  18  21  <1  <1  ~0
  Carbohidrati  28  20  31  23  ~0
  Cenusa  5  5  6  5  4

In prezent, soia constituie o sursa majora de proteina de calitate pentru nutritia umana, fiind cultivata pe suprafete extinse pe tot globul.

Pe langa aportul de proteine si ulei, soia confera cateva beneficii majore pentru sanatate.
Beneficiile consumatorilor de proteina din soia au fost bine documentate pentru urmatoarele domenii in care se obtin efecte sanogene evidente:
  •  scaderea nivelului colesterolului sanguin - descresterea incidentei maladiilor cardiovasculare;
  •  reducerea incidentei osteoporozei si mentinerea densitatii osoase in procesul de imbatranire;
  •  atenuarea simptomelor pre si post-menopausale;
  •  scaderea incidentei unor forme de cancer, in special a cancerelor de prostata si de colon.
Specialistii recomanda consumul a 25 de grame de proteina de soia pe zi, ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol, ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare.


In tara noastra, painea reprezinta alimentul de baza, in special painea alba, fiind, din pacate un aliment dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Astfel, o solutie fericita de a creste valoarea biologica a acesteia ar fi reprezentata de adaosul proteinelor de soia cu inalta valoare biologica. Proteina din soia este bogata in aminoacidul lizina, iar glutenul din grau este bogat in aminoacidul cisteina. Aceasta combinatie dintre proteina de soia si cea de grau realizeaza o echilibrare nutritionala ideala, oferind consumatorului acesti doi aminoacizi esentiali indispensabili sanatatii.


In timp ce proteina din soia este considerata a fi principalul agent cauzator al efectelor benefice mentionate mai sus, alti constituienti din soia au efecte la fel de remarcabile asupra sanatatii.

Soia poate fi folosita:
  •  in prevenirea cancerului;
  •  in tratamentul impotriva bolilor cardiovasculare si ale metabolismului lipidic;
  •  pentru imbunatatirea statusului antioxidant;
  •  pentru imbunatatirea apararii imune;
  •  in lupta cu osteoporoza si bolile osoase;
  •  in tratamentul impotriva diabetului si a obezittii;
  •  impotriva neurodegenerescentei.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mery pe 18 Iul 2013, 22:09
    mmmm e buna,buna....

    seara asta mi-am gatit pentru prima data soia....pppffffuuuiiii ii super buna....merita sa incercati.... ;)

    0
    0

  • emilia pe 12 Mar 2013, 18:29
    mie imi place !

    Fata mea,care este cam grasutza, m-a zapacit cu soia, pina am incercat-o si eu. Este super buna ,mie mi se pare ca seamana la gust si consistenta cu ciuperca.

    1
    0

  • vasi pe 5 Apr 2012, 12:36
    despre laptele de soia

    Am facut de mai multe ori lapte de soia dupa reteta de pe net.Efoarte ffffffbun.Face caimac,se face brinzica dulce daca-l tii peste 24 ore la temp camerei .E foarte bun .Trebuie sa aveti blender ptr terciuirea boabelor inmuiate in apa . Laptele se poate aromatiza cu coaja de lamiie ,vanilie ,rom etc.Se poate gati orez cu lapte ,budinci etc .Se poate bea ca atare cu cacao .Este lapte vegetal dar este f bun .Pofta buna !!!

    2
    0

  • ion pe 7 Mar 2012, 13:35
    intrebare

    Multi spun ca soia este un aliment ne sanatos.Dar uitativa bine pe aproape toate produsele din carne au proteina din soia ca sai ridice aportu de proteina pentru ca carnea in sine ar fi seaca si fara proteina in mezeluri numai carne nu este tot felu de E uri .eu prefer sa manic soia dect sa manic produse din carne

    2
    1

  • gabi pe 16 Dec 2011, 21:57
    salam de soia

    e foarte buna soia si sanatoasa,dar cind ne umfla ceausescu cu produse din soia,il injuram de mama focului

    3
    0

  • AURELIA pe 6 Ian 2011, 14:46
    Despre soia

    Este un produs alimentar destul de complex adevarat ca soia este dar trebuie tinut cont ca orce aliment cat ar fi de bun trebuie consumat cu masura .

    1
    0

  • jack pe 9 Dec 2010, 22:44
    oh my god

    e prima oara cand imi gatesc soia si imi place.este suppppeeer buna,parca seamana un pic cu buretii de mare,e gustoasa,wow..chiar acum savurez soia,si am intrat un pic pe net sa ma documentez,daca e buna sau nu...este super buna !

    1
    1

  • dr. Chirila Ioan pe 8 Dec 2010, 12:54
    partea buna si partea rea din soia

    Soia e un aliment functional, mult laudat, pe buna dreptate. Partea buna e evidenta. Partea rea ar fi lipidele (uleiul) din soia, datorita continutului mare de acizi grasi omega 6, care sunt pro-inflamatori (spre deosebire de cei omega 3). Omega 6 au efecte benefice pe valorile colesterolului, insa favorizeaza inflamatia la nivelul tesuturilor, inclusiv endotelial - de aceea apar pareri impartite despre efecte benefice/ daunatoare pentru sistemul cardiovascular. Solutia optima ar fi sa folositi soia degresata (faina, concentrat, izolat proteic) si in alimentatie sa adaugati ulei de masline (acizi grasi mononesaturati, omega 9), de in sau peste (omega3).

    2
    0

  • bg pe 23 Ian 2010, 19:41
    TARE

    nicoleta , asta cu taurul e tare de tot

    1
    0

  • ionescu nicoleta pe 13 Ian 2010, 20:31
    SOIA E DUMNEZEIASCA

    Dragii mei, nu exista alt aliment care sa se ridice la nivelul soiei. Soia in afara de vitamina C are tot. Trebuie sa depasim miturile ca daca nu mancam carne nu avem putere, am si un banc pentru asta, se spune ca daca vrem sa fim puternici precum un taur, sa mancam ce mananca taurul dar sa nu-l mancam pe el. Consumati cu incredere soia. Va recomand cartea Studiul China, merita citita.

    0
    0

  • Razvan pe 16 Mai 2009, 19:42
    JOCURI.ONLINEZZ.NET

    de maine promit sa mananc numai soia....

    1
    0

  • Claudiu Ch. pe 26 Mar 2009, 09:53
    agree

    Sunt de acord cu Lucian, o consum si eu zilnic, gatita, sau sub alte forme in combinatie cu lintea, .....si vreau sa spun ca nu am nici o problema cu sanatatea de cand o consum...(conteaza sa incerci sa gatesti si uiar sa gatesti, pana iti iese pe placul tau... deoarece s-ar putea sa nu iti placa din prima incercare...consulta retetele...)

    1
    0

  • Alexa Lucian pe 4 Mai 2008, 11:48
    Treziti-va!

    Cei care spun despre soia ca nu este indicata si o blameaza le spun sa caute(daca au ochi?) mai multe informatii si sa vada ca exista un interes ca oamenii sa mearga des pe la farmacii sa facem vanzare si sa inretinem astfel monopolul farmaceutic! Eu consum soia si ma simt foarte bine!

    1
    0

  • maria fufezan pe 18 Mar 2008, 12:40
    intrebare

    Nu stiu ce sa mai cred despre soia,as vrea sa incep sa mananc pentru ca am probleme cu inima, colesterol si trigliceride mari,dar un articol o lauda si o indica in bolile de inima,altul spune ca este daunator pentru inima.Nu stiu ce sa fac.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod