Surse
Lista este lunga, de aceea majoritatea consuma chiar mai mult sodiu decat necesarul zilnic. Mai mult, toate alimentele tratate industrial contin doze crescute de sodiu, fie pentru a le accentua gustul, fie pentru a le prelungi conservarea. Principalele alimente bogate in sodiu sunt: majoritatea produselor din carne (mai ales jambonul si sunca), legumele, pestele si carnea conservata, supele la plic si la cutie, crustaceele, cerealele, painea si produsele de panificatie, sosurile si sarea de masa.
Roluri si caracteristici ale sodiului
- Regleaza volumul de lichide;
- Impreuna cu potasiul asigura permeabilitatea membranei celulare si permite circulatia normala a tuturor agentilor indispensabili organismului;
- Amelioreaza transmiterea impulsului nervos si muscular.
Nota utila
Cele mai noi observatii readuc in atentie efectul negativ al sodiului asupra presiunii arteriale; intr-adevar, se pare ca un consum rezonabil nu accentueaza hipertensiunea. Dar aceasta afirmatie este departe de a fi acceptata in unanimitate de comunitatea stiintifica. De aceea este recomadata calea de mijloc, care evita intotdeauna neplacerile.
Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro
Posteaza comentariu