Există o legătură clară între sistemul digestiv şi cel imunitar. Atunci când digestia este eficientă, organismul beneficiază de toţi nutrienţii esenţiali şi va avea o imunitate de fier. Un rol vital pentru o digestie bună îl are flora intestinală care trebuie să fie populată de bacterii bune care menţin echilibrul sistemului imunitar.
"Sistemul digestiv este colonizat de bacterii, chiar la scurt timp după naştere şi cunoaşte modificări pe măsură ce ne maturizăm. Atunci când tranzitul intestinal prezintă deficienţe, apar boli digestive şi fluctuaţii în greutate. O floră bacteriană echilibrată măreşte capacitatea organismului de a combate infecţiile şi simultan minimizează efectele adverse ale terapiei cu antibiotice. Principalele procese prin care aceasta contribuie la întărirea sistemului de apărare sunt: distrugerea toxinelor nocive organismului, procesul de digestie, absorbţia nutrienţilor vitali, sintetizarea vitaminelor şi crearea unui pH optim al colonului prin asimilarea calciului şi a vitaminei D. Toate acestea protejează sistemul nostru imunitar, creând un scut împotriva posibilelor bacterii dăunătoare”, explică Dr. Tania Bejan, specialistul epidemiolog Ropharma.
Iată câteva sfaturi care te ajută să ai un sistem imunitar puternic:
1. Consumă iaurt şi chefir
Acestea conţin bifidobacterii care au grijă de sistemul tău digestiv şi astfel ajută la întărirea imunităţii. „Bifidobacteriile previn instalarea afecţiunilor digestive, precum Boala Crohn sau sindromul colonului iritabil şi simultan restabilizează pH-ul intestinal acid, întărind astfel capacitatea de apărare a organismului în fața agenţilor patogeni", explică specialistul.
2.Foloseşte suplimente pe bază de produse apicole
Produsele apicole, cum ar fi propolisul, lăptișorul de matcă, polenul și pastura, sunt extraordinare pentru sănătatea organismului. Ele întăresc sistemul imunitar, detoxifică organele interne, îți conferă mai multă energie și îți furnizează o mulțime de vitamine necesare bunei funcționări a organismului.
3. Consumă alimente fermentate
Untul, brânza, pasta de soia fermentată şi murăturile conţin lactobacili, un alt tip de bacterii cu beneficii substanţiale asupra sistemului imunitar. Acestea previn apariţia candidozelor, dezvoltarea tumorilor, a infecţiilor bucale sau virozelor intestinale.
4. Evită antibioticele
Acestea perturbă nivelul bacteriilor bune din intestin şi cresc vulnerabilitatea organismului în faţa factorilor externi. "După un tratament de o săptămână cu antibiotice, flora intestinală îşi reface proprietăţile după o perioadă de şase luni” , explică specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.
5. Suplimentele cu fier şi lactoferină
Lactoferina acţionează eficient în absorbţia, transportul şi utilizarea fierului şi a acidului folic, asigură o rezistenţă sporită a organismului la infecţii, are acţiune probiotică şi rol esenţial în transportul oxigenului către celule şi ţesuturi.
Factorii care perturbă nivelul bacteriilor bune din intestin
- antibioticele
- anticoncepţionalele
- anumite boli digestive
- stresul.
Comentarii (1)
tare importante mi se par explicatiile acestea ale DVS. si va multumesc din suflet ca ne tineti la curent cu toate noutatile mai ales cu alimentele e bine sa stim ce sa mincam si ce sa nu mincam adica sa ne retinem de la ele pt . raul pe care il poate provoca organismului MULTUMESC
Posteaza comentariu