Rolul alimentatiei in prevenirea cancerului de prostata

Specialistii estimeaza ca peste 30% din toate cancerele sunt legate de greselile in alimentatie pe care le facem. Asadar, alimentatia joaca un rol important in prevenirea cancerului de prostata.
Liga Romana de Cancer estimeaza ca in Romania sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata si ca aproximativ 7,3% din barbati mor anual din aceasta cauza. Cancerul de prostata reprezinta a doua cauza de deces prin cancer dupa cancerul pulmonar.


Dieta in prevenirea cancerului de prostata

Legatura dintre dieta si cancerul de prostata se vede si in numarul scazut de cazuri de cancer de prostata din tarile asiatice unde alimentatia locuitorilor este saraca in carne si grasimi saturate si bogata in legume, fibre si peste. Iata cateva alimente care asigura sanatatea prostatei.

Legume Allium. Cateva studii au aratat ca barbatii care urmeaza o dieta bogata in legume Allium (ceapa, usturoi, praz) prezinta un risc mai mic de a suferi de cancer de prostata. Substantele care dau mirosul si gustul specific acestor legume au proprietati anticancer, arata studiile. Insa, prin gatire, aceste substante isi pot pierde din proprietati.

In timpul unui studiu efectuat de specialistii turci s-a observat o reducere a PSA (proteina produse de glanda prostatica care, intr-o cantitate mare poate indica prezenta cancerului) la pacientii care sufereau de cancer prostatic si carora, timp de o luna, le-a fost administrat extract de usturoi.

Un alt studiu efectuat in Shanghai a analizat efectele legumelor Allium asupra riscului de cancer de prostata.
Specialistii au observat ca barbatii care consuma mai mult de 10g din aceste legume pe zi reduc riscul de cancer de prostata cu 49%. Specialistii recomanda ca aceste legume sa fie servite in combinatii cu alte alimente, precum tomatele, despre care s-a descoperit ca detin proprietati anticancer, iar astfel efectele pot fi mai mari.

Cat trebuie sa mananci? Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 2,5g (aproximativ un catel) de usturoi pe zi.

Pesti uleiosi. Oamenii de stiinta au descoperit ca un consum ridicat de acizi grasi nesaturati omega 3, gasiti in pestii uleiosi precum somon, hering sau macrou, poate reduce riscul de cancer de prostata cu aproximativ 60%. Specialistii cred ca omega 3 ajuta la prevenirea cancerului de prostata luptand impotriva inflamatiilor.

Seleniu si vitamina E. Unele cercetari sustin ca seleniul si vitamina E administrate zilnic au rolul de a preveni dezvoltarea cancerului de prostata. Cel mai mare studiu in acest domeniu a inceput in 2001, iar la finalul lui - care este estimat in anul 2013 - vom avea rezultatele verificate pe 32.000 de subiecti.

Legume si fructe. Toate studiile au demonstrat ca fructele si legumele consumate cu regularitate diminueaza semnificativ riscul de cancer.


Ce alimente trebuie limitate?

Studiile efectuate pana in prezent au descoperit o legatura intre anumite alimente, precum produsele lactate, grasimi si carne, si riscul crescut de cancer de prostata.
Asta inseamna ca o dieta bogata in aceste alimente poate favoriza aparitia acestei afectiuni.

Produsele lactate. Acestea includ atat laptele cat si toate produsele din lapte, precum iaurtul. Cercetatorii au observat o legatura intre nivelul ridicat de calciu si cancerul de prostata. Studiile au aratat ca riscul creste cand consumul de calciu este foarte ridicat (1.500 mg - 2.000 mg pe zi).

Acidul fitanic. Acesta se gaseste in produsele lactate si in carne, precum cea de vita si miel. Un studiu restrans a descoperit ca la pacientii cu cancer de prostata nivelul de acid fitanic din sange este ridicat. Pentru a preveni cancerul de prostata, specialistii iti recomanda sa consumi mai putin de 500 g de carne rosie pe saptamana.

Carbohidrati. O dieta bogata in carbohidrati rafinati, cum ar fi orezul sau painea alba a fost asociata cu o dezvoltare a tumorilor canceroase la prostata. Cercetatorii de la un centru de sanatate din Toronto au investigat daca nivelul ridicat de insulina din cauza unui consum exagerat de carbohidrati rafinati poate stimula o dezvoltare mai rapida a celulelor canceroase prostatice la soareci. Rezultatele au aratat ca soarecii care au avut o alimentatie cu un continut ridicat de carbohidrati au castigat in greutate, au prezentat un nivel ridicat de insulina si o dezvoltare mai accelerata a tumorilor canceroase, in comparatie cu soarecii care au avut o dieta saraca in carbohidrati.

Alcoolul trebuie consumat cu moderatie.
"Moderat" inseamna nu mai mult de 2 pahare de alcool pe zi, in cazul barbatilor.

Acidul folic. Barbatii care iau zilnic suplimente de acid folic isi dubleaza riscul de a face cancer la prostata, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea din California de Sud. In urma reanalizarii rezultatelor unui studiu desfasurat intre 1993 si 2006, cercetatorii au ajuns la concluzia ca riscul estimat de cancer de prostata este de 9,7% la barbatii care au luat acid folic si de doar 3,3% la cei care au luat placebo. Acidul folic este o vitamina de tip B si se gaseste in multe legume, fructe si cereale.


Ce trebuie sa stii despre cancerul de prostata

Cancerul de prostata afecteaza celulele glandei prostatice. Tumorile canceroase prostatice pot bloca fluxul urinar si, daca sunt netratate, se pot raspandi in alte  parti ale corpului. La multi barbati, celulele canceroase prostatice cresc incet si nu cauzeaza probleme, pana cand nu se extind dincolo de prostata. La anumiti barbati, cancerul de prostata se dezvolta mult mai rapid. Este important ca tumorile prostatice sa fie diagnosticate in stadii precoce, sa fie evaluata agresivitatea tumorii si sa fie tratata inainte ca boala sa disemineze.


Unele semne indica o afectiune prostatica. Daca apare vreunul din ele, mergi la un control medical: dificultati sau durere la urinare; urinari frecvente, in special noaptea; senzatia de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata; prezenta sangelui in urina sau sperma; impotenta.

Medicii recomanda ca toti barbatii trecuti de 50 de ani sa se prezinte anual pentru un consult medical.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • GELU pe 19 Aug 2009, 09:49
    C DE PROSTATA?

    DA AS DORI SA STIU, DACA AM TRECUT DE VARSTA DE 70 DE ANI,,SI CE MEDICAMENT,, E BUN, P NOI..VA MULTUMESC..

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod