Ortorexia este o tulburare alimentara, la fel ca si anorexia sau bulimia. Persoanele care au aceasta problema sunt obsedate de faptul ca alimentele pe care le consuma nu sunt sanatoase si daca nu au acele produse pe care le considera bune pentru propria sanatate sunt dispuse sa se infometeze. Acum catva timp, un medic din Colorado, Steven Bratman, a numit aceste persoane "Drogatii alimentatiei sanatoase".
Cand a aparut acest termen?
Ortorexia a fost descrisa pentru prima data ca o problema sociala de dr. Steven Bratman, in 1997, el insusi fiind un fost ortorexic. O astfel de persoana isi schimba treptat modul de viata, nu il intereseaza foarte mult gustul alimentelor, citeste foarte atent etichetele produselor pe care le consuma si prefera sa manance numai acasa pentru a putea controla foarte bine tot ce tine de alimentatie. De regula, ortorexicul nu are o cultura bogata in ceea ce priveste nutritia, informatii care sa-l faca sa inteleaga adevaratele cauzele ale problemelor cu care se confrunta, ghidandu-se doar pe o serie de teorii simple si infantile. Iar daca se intampla sa fie o persoana instruita (cum a fost cazul lui Bratman), prefera sa ignore cunostintele pe care le-a acumulat pana in momentul respectiv. In general, gaseste geniala si se ghideaza dupa expresia "totul depinde de alimentatie".
Care este diferenta dintre o persoana normala si una ortorexica?
Jessica Setnick, autoarea "The Eating Disorders Clinical Pocket Guide", citata de Lime.com, spune ca "o persoana care vrea sa manance sanatos o face pentru a avea un corp si o minte sanatoasa si pentru a se bucura de o viata lipsita de probleme de sanatate. Spre deosebire de aceasta, o persoana ortorexica este motivata de teama: frica de moarte, de boli, de imperfectiune, de ceea ce vor gandi ceilalti sau teama ca se va ingrasa".
Comportamentul unei astfel de persoane este si el diferit: de multe ori, evita iesirile in societate, la restaurant, are tendinta sa se izoleze de prieteni si familie, nu mai frecventeaza locuri in care crede ca ar putea exista mancaruri nesanatoase, isi cantareste tot ceea ce mananca pentru a fi sigur ca nu depaseste numarul de calorii permis si nu se abate niciodata de la obiceiurile alimentare pe care le considera cele mai bune si mai sigure. De asemenea, ortorexicul are obiceiul sa faca mereu liste cu alimentele "bune" si "rele", se simte mandru ca el le consuma numai pe cele bune si ii critica pe cei care au alte preferinte decat ale lui.
Cum afecteaza ortorexia sanatatea?
O grija excesiva pentru alimentatia sanatoasa poate crea o serie de probleme grave, avertizeaza specialistii. Nu este gresit sa avem o preocupare constanta pentru o alimentatie sanatoasa, dar daca aceasta este dusa la extrem poate deveni foarte periculoasa pentru sanatate. In situatii extreme, ortorexia duce la malnutritie si, in final, chiar la deces. Ortorexia creeaza probleme atat pe plan fizic - persoana cu o astfel de obsesie nu mai reuseste sa-si ia substantele nutritive de care organismul are nevoie din hrana, iar lucrul acesta atrage dupa sine o serie intreaga de probleme de sanatate - cat si pe plan psihic: persoanele afectate sufera de anxietate sau se simt adesea inutile, au probleme cu stima de sine.
Kristen McGee din New York, acum instructor de yoga, a avut aceasta problema mai multi ani. Medicii au constatat ca are densitatea osoase scazuta si timp de un an nu a mai avut menstruatie. Kristen a declarat pentru Lime.com ca a fost mereu preocupata de acest aspect si ca dintotdeauna a avut tendinta sa aleaga numai alimente foarte sanatoase. Totusi, cand lucrul acesta s-a transformat intr-o obsesie, recunoaste ca aproape si-a pierdut de tot placerea de a manca.
Ortorexia: solutiii pentru a o depasi
Cel mai bun mod de a iesi din aceasta situatie, este sa apelezi la un specialist. De regula, pentru a putea fi ajutata, o astfel de persoana trebuie sa recunoasca faptul ca are o problema. Este posibil ca cei din jur sa observe ca se petrece ceva ciudat cu ortorexicul, dar este foarte greu sa abordezi un subiect atat de sensibil cu cineva care si-a facut o obsesie din a manca sanatos. De cele mai multe ori o persoana ortorexica spune "ce este rau in a manca sanatos?". Un terapeut poate sa ajute un ortorexic in primul rand pentru ca acesta va incerca sa descopere cauzele care au dus la aceasta obsesie. De regula, ortorexia este legata de lipsa stimei de sine, lipsa controlului asupra propriei vieti, stresul foarte mare, perfectionismul excesiv sau traumele psihice din trecut. Exercitiile de yoga sau meditatiile sunt terapii recomandate de multe ori in astfel de cazuri.
© Copyright:
Ortorexia sau obsesia pentru alimentatia sanatoasa
Alimentele neprocesate sunt fara indoiala o alegere foarte buna pentru sanatatea noastra. Dar daca preocuparea pentru un asemenea regim devine o obsesie, lucrul acesta va fi cu adevarat nociv pentru sanatate. Specialistii denumesc aceasta tulburare ortorexie. Afla cum se instaleaza si cum o poti evita!
Comentarii (5)
si mai e ceva nou ecorexia!
hihi...cred ca mai exista o alta forma asemanatoate ortorexiei si anume BIOREXIA!
daca manaci la McDonalds am inteles cum gandesti... ceva mai incolo o sa-ti schimbi parerea... asta e, totul se plateste... pericolul cel mai mare astazi este cel legat de reclama produselor... cei care iau bani foarte multi din reclame (ii cunoasteti bine!), fac serviciul de reclama pentru orice, bani sa iasa... de aceea televizorul trebuie tinut cat mai mult inchis...
sincer, m-am saturat de toate articolele astea care ba iti spun una, ba iti spun, apoi, exact pe dos. ce-i drept, vina este a multor cercetatori sau ce Dumnezeu or fi ei, care se bat cap in cap. ba folositi pet-uri, ca sunt igienice, ba nu, ca sunt toxice. ba mancati alimentul X ca e bun, ba ca nu. cica, mai nou, Vitamina C, care era considerata antioxidanta, ar fi cancerigena. la fel si cu articolul asta. ba fiti foarte atenti la ce mancati, acum nu mai e bine. eu zic ca cel mai bine ar fi sa pastram o moderatie in tot. ce daca mi se face pofta de vreun Mc Donalds, chiar asa o otrava este?? darnormal ca nu mananc zilnic acolo...
Alimentatia a devenit in ultimul timp o obsesie la fel ca si mentinerea siluetei sau grija pentru felul in care arati. Oameni de genu asta se gasesc tot mai des printre noi si grav este ca de multe ori, afectate sunt mame care din dorinta de a-si proteja copiii de o alimentatie proasta si dezechilibrata cad prada execeselor de genul acesta. Este bine sa avem grija de noi si de cei care depind de noi dar totusi nu trebuie sa exageram indiferent de situatie.
Posteaza comentariu