Nu este întotdeauna simplu să decizi ce să consumi la micul dejun atunci când ai diabet, dar dacă-ți faci un plan din timp vei evita alegerile neinspirate care pot determina fluctuațiile glicemiei și starea de oboseală.
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că un mic dejun consistent, cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, poate contribui la reducerea glicemiei și menținerea greutății în limitele normale. Unele persoane care suferă de diabet au glicemia mai mare dimineața pentru că ficatul prelucrează zaharurile consumate în timpul nopții, iar la începutul zilei pot avea rezistență la insulină. De asemenea, după micul dejun glicemia crește de două ori mai mult decât după masa de prânz sau cină.
Dacă nivelul zahărului din sânge crește după micul dejun pot apărea poftele alimentare pentru alimentele bogate în carbohidrați, iar organismul va intensifica nevoia de dulce în mod eronat. Un mic dejun care conține 50g de carbohidrați (de exemplu ½ banană, ½ cană de cereale și o cană de lapte) crește foarte mult nivelul glicemiei pe parcursul dimineții.Aceste rezultate arată că este foarte important să diminuezi cantitatea de carbohidrați de la micul dejun.
Uită de covrigi, cereale rafinate sau clătite și încearcă aceste rețete pentru a-ți începe ziua cu multă energie:
1. Omletă cu legume la grătar
Poți prepara o omletă cu o varietate de ingrediente. Dacă ți-au rămas legume de la garnitura de la cină poți crește rapid conținutul de fibre și vitamine al micului dejun.
Legumele rumenite adaugă o aromă aparte omletei și o fac mai apetisantă.Ingrediente:
- o cană de legume la grătar (vinete, ardei gras, ceapă, varză de Bruxelles sau sparanghel);
- un gălbenuș și 2 albușuri de ou;
- 2 linguri de parmezan ras;
- o cană de mure sau zmeură.
Cum procedezi:
Încălzește tigaia la foc mic. Pune o linguriță de ulei de măsline. Continuă cu albușurile, după 2 minute. După ce s-au pătruns albușurile adaugă legumele și gălbenușul. Servește omleta cu o cană de fructe de pădure.
2. Micul dejun pentru diabetici: Parfait cu iaurt sau brânză cremoasă
Uită de granola sau de fructele cu sirop de la conservă și folosește iaurtul grecesc simplu, care conține mai multe proteine și mai puțini carbohidrați decât iaurtul obișnuit. Adaugă fructe proaspete sau înghețate pentru a crește conținutul de fibre al micului dejun, iar la final completează cu un strat generos de nuci crocante pentru o doză importantă de proteine, grăsimi sănătoase și savoare.
Ingrediente:
- 200ml de iaurt grecesc simplu sau cremă de brânză de capră;
- o cană de afine, căpșuni sau zmeură congelate sau proaspete;
- ¼ linguriță de extract de vanilie;
- ¼ linguriță de scorțișoară;
- o lingură de nuci crude (le poți înlocui cu semințe de floarea soarelui, de dovleac, migdale sau nuci caju).
Cum procedezi:
Amestecă bine toate ingredientele și savurează un mic dejun deosebit, care îți va ține apetitul sub control până la ora prânzului.
3. Micul dejun pentru diabetici: Sandviș cu ouă, avocado și spanac
Avocado este o sursă excelentă de grăsimi nesaturate și fibre, care îți protejează inima și silueta. Este o alternativă ideală pentru maioneză și are un gust foarte bun combinat cu ouă.
Ingrediente:
- 2 ouă fierte tari;
- 150g de țelină, tăiată fin;
- ½ cană de spanac crud;
- ½ avocado;
- 2 felii de pâine integrală.
Cum procedezi:
Taie ouăle felii, apoi începe să aranjezi ingredientele pe felie.
Începe cu spanacul, apoi avocado, țelina, feliile de ouă, spanac din nou și cea de-a doua felie de pâine. Sandvișul tău este gata și nu vei uita prea curând gustul bun!
Posteaza comentariu