Intoxicatia alimentara apare cand un numar suficient de anumite bacterii, sau toxinele lor, sunt prezente in alimentele pe care le consumi. Acestea se numesc bacterii patogene.
Alimente cu risc crescut
Intoxicatia alimentara nu este produsa doar de alimentele pe care tu le consideri riscante, cum este carnea sau pestele. Fructele, legumele gatite sau salatele pot fi periculoase. Alimentele contaminate pot avea miros, gust si aspect normal. Bacteriile care "otravesc" hrana se pot inmulti mult mai usor pe anumite tipuri de alimente decat pe altele. Dintre alimentele cu un grad mai mare de risc fac parte:
- Carnea;
- Produsele lactate;
- Ouale;
- Mezelurile;
- Pestele;
- Orezul gatit;
- Pastele gatite.
Anumite persoane prezinta un risc mai mare de a face intoxicatie alimentara, precum femeile insarcinate, persoanele in varsta, copiii si oricine prezinta si o alta afectiune. Mare atentie cand cumperi, depozitezi alimentele sau gatesti pentru aceste persoane.
Bacteriile se inmultesc rapid daca au conditiile adecvate
Bacteriile care produc intoxicatia alimentara se pot inmulti rapid, in special daca au conditiile necesare. Dintre factorii care favorizeaza inmultirea bacteriilor fac parte:
1. Timpul - o bacterie se poate multiplica in mai mult de 2 milioane in doar cateva ore;
2. Temperatura - bacteriile se inmultesc mai repede la temperaturi cuprinse intre 5 si 60 grade C. Asta inseamna ca trebuie sa pastrezi alimentele perisabile fie la temperaturi foarte scazute, fie la temperaturi foarte ridicate, pentru a evita intoxicatia alimentara;
3. Nutrienti - majoritatea alimentelor contin suficienti nutrienti pentru a permite inmultirea bacteriilor. Acesta este cazul alimentelor cu un risc crescut precum lactatele, ouale, carnea sau pestele;
4. Apa - bacteriile au nevoie de apa pentru a se inmulti. Fara apa, inmultirea poate incetini sau chiar stopa. Din acest motiv alimentele uscate nu se strica;
5. PH - masoara aciditatea sau alcalinitatea si este de asemenea important in dezvoltarea bacteriilor. La anumite valori ale pH-ului bacteriile nu se mai pot inmulti. Acesta este cazul alimentelor foarte acide, care au un pH scazut.
Contaminarea poate avea in loc in timpul depozitarii
Patogenii mai frecvent intalniti precum Salmonella, Campylobacter si E Coli enterohemoragic (care provoaca sangerari intestinale) pot fi gasite in produsele animale. Este nevoie de atentie in transportarea, depozitarea, gatirea si servirea acestora pentru a reduce riscul contaminarii.
Simptome
Simptomele intoxicatiei alimentare pot varia, in functie de tipul de bacterie care provoaca intoxicatia. Cele mai frecvente simptome sunt:
1. Senzatie de greata;
2. Crampe stomacale;
3. Diaree;
4. Febra;
5. Migrene.
Simptomele variaza de la usoare la severe si pot aparea aproape imediat dupa consumarea alimentelor sau dupa cateva ore. Pot persista o zi - 5 zile.
Insa pot aparea si alte simptome, in functie de bacteria patogena. De exemplu, bacteria Listeria poate produce avort sau meningita. Intoxicatia alimentara poate duce si la aparitia altor afectiuni sau simptome.
Ce trebuie sa faci in caz de intoxicatie alimentara?
Daca ai cateva dintre aceste simptome, mergi imediat la medic si incearca sa determini cauza sau sursa contaminata.
Prevenire
Pentru a preveni intoxicatia alimentara trebuie sa:
1. Previi contaminarea alimentelor;
2. Previi inmultirea bacteriilor din mancare.
Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa eviti intoxicatia alimentara:
Cand cumperi alimente:
1. Incearca sa pastrezi alimentele cu un grad mai mare de risc la o temperatura adecvata si este indicat sa cumperi alimentele reci sau fierbinti la sfarsitul sedintei de cumparaturi;
2. Pastreaza alimentele fierbinti separat de cele reci;
3. Citeste intotdeauna etichetele si evita sa cumperi produse expirate;
4. Evita sa cumperi alimete cu ambalajul deteriorat;
5. Nu cumpara produse inghetate sau reci care au fost lasate un timp in afara frigiderului sau congelatorului;
7. Cumpara doar oua care sunt in carton si pe care este precizata sursa. 7. Evita ouale care prezinta fisuri;
8. Depoziteaza alimentele care au nevoie de temperaturi scazute in frigider sau congelator imediat dupa ce ai ajuns acasa.
Cand gatesti:
1. Spala-te bine pe maini cu apa si sapun inainte de a pregati alimentele;
2. Majoritatea alimentelor trebuie gatite la o temperatura de cel putin 75 grade C.
Depozitarea
1. Separa alimentele crude de cele gatite si evita contactul lor in frigider;
2. Asigura-te ca temperatura frigiderului este sub 5 grade C, iar cea a congelatorului este sub -15 grade C;
3. Cand depozitezi alimentele fierbinti, pastreaza-le temperatura peste 60 grade C;
4. Acopera mancarea folosind un capac, foliuta de aluminiu sau plastic;
Nu depozita mancarea in cutii deschise.
Nu uita!
- Bacteriile care provoaca intoxicatia alimentara se pot inmulti foarte repede, in special daca au conditiile necesare;
- Femeile insarcinate, copiii, batrani si persoanele cu alte afectiuni prezinta un risc mai mare de intoxicatie alimentara;
- Fii foarte atent/a cand gatesti, depozitezi sau servesti mancarea, in special cu alimentele cu un grad de risc mare;
- Mergi imediat la doctor daca experimentezi simptomele intoxicatiei alimentare.
Comentarii (3)
sirop de catina o lingura(copil-lingurita) dimineata pe stomacul gol,eu asa mare ,a 44 ani am luat o singura zi ,si m-am simtit mult mai bine! branza proaspata de vaca( sau cas dulce de vaca), ceai de galbenele, iaurt ,paine prajita (mai crocanta)supita ce legume cu putina sare (5 zile),supa de piept de pui(5) zile.apoi incepem sa introducem in meniul zilnic alte alimente ( in fiecare zi cate unul,alaturi de regimul adecvat) SANATATE!!!
eu am copil de 2 ani si nustiu cu ce sal hranesc daca cineva poate sami recomande ceva ca minica din cei gatesc numai cartofi ferti.
Mi-au aparut niste bubite rosii pe corp dar nu si pe picioare care nu ma mananca mereu. Am zile care ma mananca si zile care nu.
Posteaza comentariu