Ghid rapid pentru o cina in oras

Prima regula a mancatului in oras este sa va simtiti bine. Daca faceti regulat acest lucru, e bine sa aveti mai multa grija, dar daca este o placere ocazionala, nu as vrea sa va simtiti vinovat in timp ce va intoarceti acasa din cauza sosului salatei.
In restaurante, nu cautati extremele si nu incercati sa-i siliti pe ceilalti sa va adopte alegerile. Vreti sa va simtiti bine si la fel vor si partenerii dvs de cina. Iata cateva indicatii care v-ar putea ajuta sa va continuati regimul alimentar sanatos, delicios si placut.

1. Nu rabdati de foame in asteptarea mesei la restaurant. De fapt, nu sunteti dispusi la o dieta cu controlul caloriilor.

2. Cu 20 de minute inainte de a manca, beti un pahar de apa plata fara gheata. Va veti simti mai satul si veti digera mancarea mai bine. Puteti lua mici inghitituri de apa in timpul mesei, dar trebuie sa evitati berea si bauturile acidulate.

3. Comandati primul, ca sa nu fiti tentat sau influentat de alegerile (posibil nesanatoase) ale celorlalti. Poate dati chiar tonul unei mese sanatoase pentru toti.

4.
Comandati ca aperitiv o supa de legume, in masura in care este posibil. Incercati sa evitati supele cu smantana. Cele mai multe supe satura si sunt usor de digerat. Reprezinta o alegere foarte buna pentru o masa in oras.

5. Cand simtiti ca v-ati saturat cam pe trei sferturi, incetati sa mai mancati. Fiti atent la indiciile pe care vi le da organismul. Mesajul se transmite de la stomac la creier intr-un oarecare interval de timp si de aici provine senzatia de "prea plin" pe care o aveti uneori. Nu sunteti obligat sa va goliti farfuria. Intrebati cum sunt pregatite felurile de mancare. Chelnerii s-au obisnuit deja cu astfel de intrebari si nu le gasesc deplasate. Iata cateva intrebari pe care le-ati putea adresa: Mancarea este coapta la cuptor? (buna); Este prajita pe gratar? (buna); Este preparata cu unt? (rea); Sau cu ulei? (acceptabil, daca nu e prajit); Pestele este oceanic? (bun); Sau de crescatorie? (rau).


Intrebati ce contine sosul; ce contine supa; ce contine sosul salatei. Zaharul si sarea in exces trebuie evitate.

6. Nu va grabiti. Puneti cutitul si furculita jos dupa fiecare imbucatura. Nu trebuie sa va intereseze cat de repede mananca ceilalti.

7. Puteti cere sa vi se serveasca separat sosul salatei sau al felului principal. In acest fel, daca nu va place sau daca e incarcat de unt sau de zahar, nu va va "distruge" masa. In locul lui, puteti cere o lamaie, pentru a o stoarce pe peste sau pe salata. Dar nu va faceti prea multe griji daca sosurile sunt combinate cu felul de mancare.

8. Simtiti-va liber sa comandati doua aperitive, sau un aperitiv si apoi o salata ori o combinatie de garnituri - dar fara cartofi prajiti! De exemplu, eu iau o salata de anghinare ca aperitiv si o combinatie de fasole verde, spanac si orez cu migdale ca fel principal.

9.
Daca mergeti la un restaurant chinezesc, japonez sau thailandez, asigurati-va ca bucatarul nu foloseste glutamat monosodic la gatit.

10. Daca luati paste, alegeti un sos de rosii, evitandu-le pe cele bazate pe smantana. Felurile simple sunt de multe ori cele mai delicioase.

11. Daca sunteti nevoit, cereti sa vi se prepare ceva special. Puteti cere peste la gratar cu legume si o salata facuta cu ulei, fara unt. Sau puteti intreba bucatarul ce va poate oferi pentru o masa vegetariana. Poate crea ceva fara carne si fara lactate?

12. Daca va ganditi la desert, asteptati in jur de 10 minute dupa ce ati terminat masa inainte de a comanda. Dati-i stomacului timp sa ii transmita creierului ca s-a saturat. Daca tot nu puteti rezista unui desert cu ciocolata , impartiti-l cu partenerul de masa si lasati-l sa manance "partea leului".
Adeseori, cateva inghitituri sunt de ajuns pentru a va satisface. 

Informatiile au fost preluate din cartea "Planul sanatatii perfecte: Programul alimentar care va va mentine suplu toata viata" de Dr. Gillian McKeith, trad: Adriana Ciorbaru, Bucuresti: Curtea Veche Publishing, 2007, www.curteaveche.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod