De ce sa mancam fructe?
Gust, minerale si vitamine. Cum iti suna? Fructele reprezinta o cale "gustoasa" de a-ti asigura portia zilnica de vitamine, minerale si fibre si de a-ti satisface pofta de dulce fara a te umple de calorii. Cu exeptia a cateva, cum ar fi avocado, nuca de cocos sau maslinele, fructele nu contin aproape deloc grasimi.
Fructele contin fitochimicale - o serie de compusi care reduc aparitia riscului de a dezvolta afectiuni cronice, cum sunt bolile cardiovascualre, diabetul si cancerul. De asemenea, fructele sunt o sursa nemaipomenita de antioxidanti - substante care incetinesc oxidarea, un proces natural care conduce la distrugerea celulelor si a tesuturilor.
O cantitate suficienta de fructe zilnica este vitala pentru mentinerea unui organism sanatos. Fiecare fruct contine un alt tip de vitamine sau minerale. De exemplu, portocalele si kiwi sunt cunoscute pentru continutul generos de vitamina C. Bananele sunt o sursa buna de potasiu, in timp ce caisele sunt bogate in vitamina A.
Cum selectam fructele?
- Cu cat suntem mai aproape de sezonul de recoltare a fructelor, cu atat vor fi mai proaspete.
- Selecteaza fructele care par mult prea grele pentru dimensiunea lor. Cu cat sunt mai grele, cu atat sunt mai suculente.
- Verifica mirosul fructelor. De regula, fructele ar trebui sa aiba un miros specific atunci cand sunt coapte, dar un miros prea insistent nu este un semn de prospetime.
- Verifica textura. Un kiwi care este prea moale la atingere este mult prea copt. Totusi, un avocado care la atingere pare spongios, este ideal.
- Cumpara fructe uscate fara adaos de zahar. Fructele uscate sunt o sursa bogata de fibre, dar in acelasi timp sunt mai bogate in calorii decat fructele proaspete.
- Daca sunt impachetate, citeste cu atentie eticheta de pe fructe. Alege fructele inghetate fara adaos de zahar. Cele mai bune conserve de fructe sunt cele in care fructele sunt conservate in apa sau in suc propriu. Evita fructele mentinute in sirop pe baza de zahar, care este o sursa de calorii fara niciun nutrient.
Cum mentinem fructele?
Pastreaza fructele la temperatura camerei daca vrei sa se coaca mai mult. Unele fructe pot fi puse in vanzare inainte de a se coace, doar pentru a le prelungi viata. Acesta este cazul bananelor, al nectarinelor, perelor si al fructelor kiwi. Fructele coapte sunt usor moi la atingere, au un miros caracteristic si o culoare uniforma.
Pastreaza fructele coapte in frigider. Temperaturile joase incetinesc procesul de coacere, dand astfel un timp mai lung de prezervare a fructelor. Durata de viata la temperaturi scazute depinde de multi factori, cum ar fi cat de copt este fructul in momentul cumpararii sau tipul de fruct. Portocalele, caisele si ciresele se mentin la frigider intr-o stare buna pana la doua saptamani. Altele, cum sunt capsunele, strugurii sau piersicile pot sa se coaca si sa se strice intr-un timp mai scurt, in chiar mai putin de o saptamana.
Arunca produsele care au fost tinute o perioada mai lunga de timp. Scapa de fructele care miros urat, au un aspect vestejit. In afara faptului ca numai apetisante nu pot fi, astfel de fructe stricate pot contine toxine care pot sa iti atace organismul.
Pentru o prezervare mai indelungata, congeleaza fructele. Strugurii, ciresele, fructele de padure si pepenele se comporta destul de bine la congelator. Pentru rezultate mai bune, taie fructul in bucati mici, si in cazul fructelor cu pielita, indeparteaz-o. Asaza-le intr-o cutie intr-un singur strat si depoziteaz-o la congelator. O data inghetate, le poti muta si in pungi speciale de congelator.
Cum consumam fructele?
Pregateste fructele proaspete pentru servire cu jumatate de ora/ o ora inainte de a le aduce la masa, pentru a le mentine gustul, textura si mirosul. Unele salate necesita un anumit timp de pastrare la frigider - in jur de 30/60 de minute, pentru ca diferitele arome sa se amestece.
Spala fructele sub jet puternic de apa rece inainte de a le taia in bucatele. In mod gresit, pepenele nu este spalat. Imagineaza-ti insa cati microbi se pot transmite catre miez de pe lama cutitului care a atins coaja murdara.
Nu-ti face o obisnuinta din a indeparta coaja fructelor. Coaja fructelor poate sa dea o anumita culoare placuta in retetele la care folosim respectivele fructe. Pe deasupra, coaja contine o serie de nutrienti si fibre. In plus, chiar daca nu te incanta, nu indeparta pielita care acopera bucatile de portocale sau lamaie. Pot sa aduca un plus de gust si savoare prajiturilor sau salatelor.
Mai multe fructe in dieta ta!
De cate ori ti-e foame, alege un fruct ca o modalitate rapida de a-ti potoli foamea. Vara si toamna este ideal sa consumi fructe proaspete, pentru ca ele contin cea mai mare cantitate de nutrienti. Insa, in lunile in care nu se gasesc atat de multe fructe proaspete de cumparat, o alternativa isteata sunt si fructele in conserva, pastrate in apa sau in suc natural.
- In fiecare dimineata, obisnuieste sa mananci un fruct, fie el uscat sau proaspat.
- In orice prajitura, poti adauga fructe uscate, chiar daca reteta nu o cere neaparat.
- Inlocuieste uleiul de prajit, pe cat posibil, cu piure de fructe (piureul de mare, cel din banane sau din prune).
- Adauga in salate, in loc de ulei, suc de fructe.
- Prepara singur/a diferite sosuri de fructe si topping-uri pentru deserturi.
- Ingheata struguri proaspeti si savureaza-i in locul unei inghetate.
- Asigura-te ca ai in geanta, in masina sau in punga o cutiuta sau o punga cu fructe uscate.
- Reunta la dulciuri si inlocuieste-le cu fructe. O sa-ti fie mai usor daca vei avea in frigider o varietate de fructe, nu numai un singur tip.
- Telul tau? Un fruct la fiecare masa!
Comentarii (11)
mai scrieti cv si de indusria fructelor cum se folosesc in industri sau pt ce?
Nu gasesc gutuile in aceste articole!?!?
Treaba cu fructele e intr-adevar foarte buna. De exemplu, seara mananc doar fructe, sau daca mi-e foame - imi prepar ceva o salata verde :)
IMI PLAC FOARTE MULT MERELE. DACA SUNT PUTIN VESTEJITE INTR-ADEVAR AU UN GUST PUTIN MAI CIUDAT, DAR EU TOT LE CONSUM SI-MI E MULT MAI BINE (SI AICI MA REFER LA SANATATE) DECAT DACA NU MANANC NICIUN MAR INTR-O ZI.
Cand se mananca fructele, inainte sau dupa masa si cu cat timp inainte?
eu mananc fructe in fiecare zi si ma simt excelent!
Cand e bine sa consumam fructe? Dimineata? Seara? Fructele se consuma inainte de masa sau dupa ce mancam?
fructele....de la D_ZEU direct sunt trimise.Multumim inca o data!!!...
In fiecare dimineata imi fac salata de fructe si ma simt foarte bine pe parcursul zilei.Fratele meu avea probleme foarte multe cu cosurile si de cand mananca dimineata salata de fructe i-au mai trecut.Cred ca ar trebiu sa incerce asta majoritatea populatiei pentru ca nu au nimic de pierdut.
Specialisti americani recomanda insistent ca coaja fructelor sa fie indepartatea de la orice fruct se poate. Cautati si voi articole pe internet si o sa vedeti ca asa este. Coaja depoziteaza si inmagazineaza cele mai multe chimicale cu care a fost stropit fructul in procesul lui de maturizare. Asa ca numai traim pe vremea cand fructele le culegeam de la bunici din livada, si le mancam cu toata increderea. Nici prin cap nu ne trece cate chimicale inghitim si asa zilnic, darmite din fructe si legumele stropite din belsug. Daca traiti in alte tari si mai ales daca va permiteti, puteti opta pentru tot ce-i organic, insa eu nu uitati ca si sanatatea are un pret si inca ce mare.
Eu consum in fiecare zi foarte multe fructe si cart este ca ma simt foarte bine.Imi plac mai ales merele ,portocalele si strugurii.
Posteaza comentariu