Iarna avem mai puţine legume la îndemână, însă există totuşi câteva care nu trebuie să lipsească din meniul tău. Află care sunt cele mai nutritive legume pe care găseşti în sezonul rece!
1. Varza murată
Nu uita de varza murată pe care ar fi bine să o incluzi cât mai des în alimentaţia ta. Trebuie să ştii că varza este săracă în carbohidraţi, bogată în fibre şi conţine substanţe care te feresc de cancer. Acesta substanţe protectoare neutralizează excesul de estrogen. În plus, atunci când este murată, varza aduce un plus de nutrienţi. Astfel că este bine să mănânci varză murată care ajută la digestie, previne apariţia inflamaţiilor, este bogată în vitamina C şi te ajută la slăbit.
Cu cât este mai lungă perioada de fermentare a verzei cu atât va avea un nivel mai ridicat de antioxidanţi.
2. Sfecla roşie
Această legumă are proprietăţi anticancerigene, dar ajută şi la îmbunătăţirea performanţelor sportive. Datorită conţinutului bogat în nitraţi, sfecla roşie are rolul de a dilata vasele de sânge pentru a permite o mai bună circulaţie a sângelui. Nici efectul protector asupra inimii nu este de ignorat, deoarece consumând sfeclă reduci nivelul colesterolului rău şi împiedici apariţia bolilor cardiovasculare.
Persoanele care au lipsă de fier trebuie să consume sfeclă roşie pentru că are un conţinut ridicat din acest mineral. Consumă această legumă în stare crudă sau gătită.
3. Morcovii
Au un conţinut ridicat în betacaroten, un antioxidant care întăreşte sistemul imunitar. Un studiu efectuat în 1997 de către Institutul de Cercetări Alimentare din Marea Britanie a scos la iveală importanţa consumului de betacaroten asupra imunităţii. Un alt motiv pentru care ar trebui să consumi zilnic morcovi este pentru bogăţia lor în vitamina C.
4. Cartofii dulci
Au de asemenea foarte mutl betacaroten, dar pe lângă acest nutrient mai au un ingredient secret, şi anume acidul cafeic, spune Dr. Oz. Acesta nu are nicio legătură cu cafeina sau cafeaua şi are rolul de a împiedica alimentarea cu sânge a tumorilor existente. Astfel, tumorile nu vor mai avea cum să crească.
5. Dovleacul
Conţine multe fibre, dar şi apă, de aceea este recomandat persoanelor care doresc să slăbească, în special în zona abdominală. Mare atenţie să nu-l consumi cu zahăr sau unt pentru a nu adăuga calorii care îţi pot periclita silueta. Poţi să-l coci la cuptor şi să-l consumi simplu sau amestecat în pasta de năut sau cu puţin usturoi pentru a face un piure sau supă-cremă.
6. Ridichea neagră
Este utilă persoanelor care nu au poftă de mâncare, deoarece stimulează apetitul. În plus, are un rol important în calmarea tusei şi îmbunătăţirea digestiei. Reţine că această legumă este folosită încă din Antichitate pentru proprietăţile ei benefice, prin urmare ar fi bine să o iei în calcul atunci când mergi la cumpărături. De asemenea, are un rol detoxifiant şi ajută la curăţarea ficatului şi a rinichilor de toxine.
Posteaza comentariu