In ultimii 50 ani, modul de alimentatie al individului s-a modificat drastic in sensul indepartarii de la nevoile energetice, naturale si reale, atat cantitativ cat si calitativ. Pe scurt, se poate spune ca diabetul este o afectiune care apare in urma consumului de calorii in exces, pentru o perioada indelungata de timp si al unui mod de viata sedentar.
Din pacate, inca mai exista credinta ca diabetul este o boala a zaharului, adica apare in urma consumului excesiv de dulciuri. Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa, diabetul de tip 2 este o boala determinata de grasimea in exces, adica de obezitate si, de aceea, in literatura de specialitate se mai numeste si diabezitate.
Ce se poate face practic pentru a elimina sau macar a reduce riscul aparitiei acestei boli?
- Reducerea consumului de grasimi saturate (carne rosie, alimente prajite, lapte integral, inghetata, galbenus de ou, chips-uri, si alte alimente semipreparate).
- Reducerea consumului de zahar rafinat - zahar alb, produse de panificatie facute din faina alba, paste, orez alb, bauturi carbogazoase dulci, prajituri, ciocolata, etc.
- Scaderea aportului de sare de bucatarie, de alimente procesate semipreparate de tip fast food. Sodiul din sare creste presiunea arteriala si apare hipertensiunea, predispune la cancer gastric si la aparitia osteoporozei. Cantitatea de sare nu trebuie sa depaseasca 2 g pe zi (250 mg de sodiu).
- Anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul si sedentarismul, pot mari riscul aparitiei diabetului. Fumatul ar trebui abandonat, iar exercitiile fizice (20-30 de minute, de 3 ori pe saptamana) ajuta la reducerea nivelului colesterolului si previn construirea depozitelor de colesterol. Tot miscarea duce si la reducerea stresului, un alt factor de risc important in cazul diabetului.
- Trebuie crescuta cantitatea de carbohidrati (paste, seminte, cartofi) consumata. Ca si grasimile, sunt o excelenta sursa de energie, dar fara efectul negativ pe care grasimile il pot avea asupra organismului. Dar, din nou, trebuie citite cu atentie etichetele produselor de patiserie, prajiturilor sau biscuitilor. De multe ori, pentru producerea acestora se foloseste ulei de cocos, ulei de palmier sau grasimi hidrogenate.
- Trebuie evitate restaurantele de tip fast food, care, de obicei, ofera produse cu continut ridicat de grasimi si sodiu. Sunt bineinteles si multe restaurante care s-au aliniat necesitatii de a oferi o gama de produse cu grasimi si colesterol scazute. Se poate intreba despre ingrediente si despre cum au fost preparate mancarurile, iar alegerea trebuie facuta cu grija si se pot cere portii cat mai mici.
Acestea ar fi cateva sfaturi, care, aplicate cu grija si perseverenta, pot preveni aparitia diabetului.
de Lygia Alexandrescu Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" 021 317 43 41; 0721 091 762 sau info@silueta-naturala.ro |
Comentarii (5)
http://www.fetelamoda.com/articol/7689/Dieta-de-prevenire-a-diabetului.html
merg zilnic intre5si10km.pe jos,am 40 de ani,a.62cm si 75kg,fac treaba la serviciu,acasa si la gradina,ma abtin de la mancare,dar degeaba,mi-am facut si analizele,sunt bune,colesterolul la limita,de ce nu slabesc?
Buna. Am slabit 14 kg in 3 luni asociind miscarea(merg pe jos 5 zile pe saptamina de la serviciu pina acasa, cam 5 km in 50 de minute), cu un "regim" care a eliminat painea,dar bogat in fructe, legume , iaurt,ceai neindulcit, apa plata(cam 2 l. pe zi).,manincare gatita dar putin. Nu ma infometez dar stiu ca nu trebuie sa ma ridic satula de la masa. Fac gimnastica acasa intr-un biomedslip(dar nu chiar zilnic, mai sar din lipsa de timp). Numai bine!
Buna ziua.SUNT Selena am 1.63m si 60 kg.Ma simt grasa si as dori sa mai slabesc.Ce pot sa fac? Lucrez numai de noapte ,iar acum am luat CROM.
AM 100 DE KG SI INALTIME 178.AS DORI SA IMI DATI SI MIE UN REGIM ALIMENTAR SA SLABESC MULT CREDETI CA SE POATE VA MULTUMESC SI ASTEPT UN RASPUNS
Posteaza comentariu