O cură de detoxifiere presupune eliminarea tuturor produselor procesate din dieta ta şi consumul unor alimente care favorizează eliminarea toxinelor din corp. Ce ar trebui să consumi şi ce ar fi indicat să eviţi dacă eşti la detoxifiere?
Numeroşi specialişti în medicina naturistă recomandă aceste momente de repaus pentru organism pentru a-l ajuta să scape de elementele care-i fac rău şi a favoriza regenerarea ţesuturilor. Prin urmare, curele de detoxifiere sunt necesare dacă simţi că organismul tău nu mai funcţionează bine.
Când ai nevoie de o cură de detoxifiere?
Potrivit informaţiilor prezentate în cartea "Şi noi ce mai mâncăm?", prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi precizează ca există câteva simptome care ne anunţă că avem nevoie de o cură de detoxifiere:
- stare de oboseală nejustificată;
- nivel scăzut de energie;
- somnolenţă, trezitul greu dimineaţa;
- stări depresive, anxietate, nervozitate, lipsa puterii de concentrare;
- materii fecale care au un miros puternic;
- depozite albicioase pe limbă;
- pofta de dulciuri, pofta de alimente prăjite, condimentate;
- indigestie frecventă, stări de vomă sau greţuri, balonări, tranzit lent, colon iritabil;
- supraponderalitate sau predispoziţie la obezitate;
- unele afecţiuni cronice: acnee, hemoroizi, psoriazis, constipaţie, diabet, reumatism, artrită, cancer.
Potrivit medicului Robert Morse, specialist în medicina naturistă, alimentele cu cea mai mare valoarea nutritivă de pe planetă sunt "fructele, legumele, plantele medicinale, algele marine, nucile şi seminţele prosapete, în stare crudă". Aşadar, dacă îţi propui să urmezi o cură de detoxifiere include aceste ingrediente în alimentaţia ta.
Fibrele din fructe sunt cele mai uşor digerabile, având rolul de a menţine pereţii intestinali în stare de curăţenie, de a îmbunătăţi digestia şi de a întări sistemul nervos. Pe de altă parte, legumele sunt bogate în minerale, clorofilă şi aminoacizi, combinaţie care este necesară pentru refacerea unui organism epuizat, după cum explică medicul Robert Morse în cartea sa "Să trăim sănătos fără toxine". Ca să ai un aport ridicat de fructe şi legume în fiecare zi, specialistul recomandă şi consumul sucurilor proaspăt stoarse care "transportă fibrele în exteriorul organismului, lăsând în interior substanţele nutritive în formă lichidă, efect care îi conferă forţă vitală în formă concentrată". De exemplu, studiile cu privire la efectele spectaculoase ale sucului de morcov au fost recunoscute de mulţi specialişti care-l utilizează cu succes în tratarea cazurilor de cancer sau a altor maladii grave sau stări de epuizare.
Iată care sunt cele mai bune sucuri pentru purificarea organismului şi întărirea lui:
1. Sucul de struguri. Dr. Robert Morse recomandă să storci strugurii întregi.
2. Sucul de mere. Se storc merele întregi, bine spălate în prealabil.
3. Limonada cu miere de albine. Dr. Robert Morse recomandă să eviţi orice alte sucuri şi alimente în zilele de detoxifiere cu limonadă. Potrivit specialistului, acest post cu suc poate să fie urmat fără probleme până la 10 zile.
4. Sucurile simple de legume: morcovi, spanac, pătrunjel, sfeclă roşie, broccoli.
5. Sucul de morcovi combinat cu suc de sfeclă roşie şi suc de pătrunjel.
6. Sucul de morcovi combinat cu suc de sfeclă roşie şi spanac.
7. Sucul de morcovi combinat cu suc de germeni de lucernă şi pătrunjel.
8. Sucul de morcovi combinat cu suc de spanac, ţelină şi pătrunjel.
9. Sucul de iarbă de grâu combinat cu suc de germeni de lucernă.
10. Sucul de varză.
Ce să eviţi în cura de detoxifiere:
- Cafeaua;
- Alcoolul;
- Băuturile;
- Prăjelile;
- Carnea/mezeluri;
- Lactatele;
- Pâinea şi orice produs pe bază de făină;
- Dulciurile;
- Produse de tip fast-food;
- Sare şi piper în exces.