La ce concluzie au ajuns oamenii de știință cu privire la sarea de mare?
În momentul în care te uiți pe eticheta unei pungi sau cutii de sare de mare, nu vei putea vedea decât un singur ingredient prezent: sare, extrasă din mare. Însă, într-un raport publicat în revista Nature, oamenii de știință au dezvăluit că au descoperit în compoziția acestui condiment cunoscut și folosit în întreaga lume și un agent poluant - microplasticele. Raportul a fost realizat având la bază 17 mărci diferite de sare, care proveneau din 8 țări diferite, de pe 4 continente. Rezultatele au condus la concluzia că în compoziția acestor săruri se regăsea o cantitate foarte mică de microplastice, din cauza deșeurilor de plastic din oceane, care sunt aruncate de către oameni și se rup în fragmente mici, chiar microscopice.
Acest lucru poate ridica numeroase întrebări îngrijorătoare pentru oameni. Cu toate acestea, studiul realizat îi asigură pe cititori că sarea marină conține o cantitate maximă de 37 de particule de persoană, particule care sunt consumate de-a lungul unui an. Comparativ, un european care consumă în mod regulat pește și scoici (fructe de mare care sunt cunoscute pentru faptul că sunt contaminate cu microplastice) este de așteptat să consume până la 11.000 de particule de plastic pe an. Indiferent dacă este vorba despre 37 sau 11.000 de particule pe an, unii specialiști garantează că acestea au un impact neglijabil asupra stării generale de sănătate. Însă microplasticele reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sănătate, deoarece acestea s-au dovedit că poartă produse chimice și microorganisme periculoase, conform studiului.
Oamenii de știință sunt de părere că este nevoie de mai multe studii privind impactul materialelor plastice asupra sănătății, până când pot da mai multe detalii relevante publicului larg. Acestea fiind spuse, se estimează că numărul deșeurilor și plasticului va crește în următorii ani, ceea ce ar putea duce și la o creștere a raportului de microplastice atât în fructele de mare, cât și în sarea de mare.
Între timp, toți oamenii ar trebui să conștientizeze impactul pe care îl au asupra planetei și ce repercusiuni au acțiunile lor. De la trierea deșeurilor, până la aruncarea acestora numai în zone speciale, fiecare acțiune poate diminua acest impact în continuă creștere asupra planetei.
© Copyright: depositphotos
De ce este periculoasă sarea de mare?
Conform ultimelor studii realizate de specialiștii din domeniu, sarea de mare conține microplastice. Însă cum te afectează această compoziție a sa, în momentul în care o folosești pentru diverse preparate? Iată ce spun cercetătorii!
De Iulia Mirică
Posteaza comentariu