Cuprul

Cuprul nu serveste doar la ingreunarea buzunarelor si portofelelor noastre cu monede, ci este chiar un metal indispensabil organismului avand si o cu totul alta folosinta.
Doza zilnica recomandata: 1,5-3 mg.


Surse
Crustacee, ficat, legume verzi, ciuperci, fasole verde, nuci, seminte, cereale complete si cacao pudra.


Roluri si caracteristici ale cuprului
  • Are rol important in producerea enzimelor care protejeaza organismul impotriva anumitor substante toxice (radicali liberi, cadmiu);
  • Intervine in formarea tesutului conjunctiv de baza care serveste la elaborarea unei multitudini de alte tesuturi;
  • Participa la producerea de energie;
  • Contribuie la absorbtia fierului, prevenind anemia;
  • Este implicat in producerea de substante neurochimice indispensabile bunei functionari a creierului;
  • Influenteaza functionarea muschilor, a nervilor si a sistemului imunitar;
  • Diminueaza producerea histaminei, ceea ce reduce manifestarile alergice;


Note utile
  • Subiectii care sufera de maladia Wilson (boala ereditara careacterizata printr-o acumulare de cupru in ficat), de hepatita sau de ciroza nu trebuie sa ia nici un supliment de cupru;
  • O alimentatie care include ratii regulate de legume verzi face inutila administrarea unui supliment.


Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod