În continuare, am să vă vorbesc din experiență și am să vă povestesc de ce ai nevoie și cum anume să reușești să faci găluște pufoase pentru supă. În general, eu fac supă de găină dintr-o găină de țară, iar găluște fac din două ouă.
Cum să faci găluște pufoase pentru supă
Ingrediente:
- 2 ouă
- 150g griș (să nu fie foarte fin)
- sare
Dacă nu aveți cântar de bucătărie, că bunica nu avea, am să vă spun varianta populară: ”cât ou, atâta griș”. E vorba de cantități egale și un praf de sare. Compoziția trebuie să aibă duritatea unei smântâni grase.
Cum se prepară găluștele pufoase pentru supă
După multe încercări și multe sfaturi din toate părțile, pot să vă spun că nu e nevoie ca albușurile să fie bătute spumă înainte.
O puteți face dacă doriți, dar găluștele ies pufoase și dacă doar bateți bine ouăle cu praful de sare înainte de a pune grișul.Grișul se adaugă treptat, în ploaie, până când compoziția ajunge să fie ca o smântână grasă.
Un alt pas important este să lăsăm un pic compoziția să se odihnească, aproximativ 10 minute, timp în care grișul începe să se umfle.
În paralel, pregătiți-vă pentru ultimul pas - ”lansarea” găluștelor la supă. Reduceți intensitatea focului, iar eu fac în acest punct ce am învățat de la bunica mea: să pun o jumătate de cană de apă rece, ca să reduc fierberea.
Îți recomandăm și: Supă-cremă de morcovi, pătrunjel şi ţelină
Formez găluștele cu lingura, după ce trec lingura prin supă. Iau compoziție cu lingura și scufund până când se desprinde de pe lingură. După ce termin de pus găluștele, las focul mic până se ajunge în punctul de fierbere din nou, apoi pun capacul și mai las la fiert un sfert de oră.
După ce opresc focul, las în continuare capacul pus 15-20 de minute și găluștele sunt gata umflate, galbene și pufoase.
Ce mituri am mai auzit (și le-am și demontat pe unele)
Bicarbonat sau praf de copt în compoziția pentru găluște
Am încercat! Am ratat și supa, nu doar găluștele. S-au ”umflat” atât de mult că nu se mai cunoștea că ar fi supă cu găluște.
Era o ciorbă cu mult griș în ea. Ulei, unt sau untură
Asta nu am încercat pentru că nu înțeleg cum ar putea funcționa.
Se fierb separat în apă
Foarte multe persoane procedează așa, să le fiarbă separat, dar eu nu consider că e nevoie. Întotdeauna le-am fiert direct în supă și mereu au ieșit.
Sfat: nu lăsați compoziția prea mult la ”odihnit” pentru că grișul se va umfla, compoziția se va întări și va fi greu să formați găluștele care nu vor mai ieși atât de pufoase.
Posteaza comentariu