Cum poate fi stopat rontaitul intre mese

In articolul "De ce rontaim" am descris motivatiile rontaitului intre mese, ce anume il declanseaza si il stimuleaza. De data aceasta vom oferi cateva sugestii...
In articolul "De ce rontaim" am descris motivatiile rontaitului intre mese, ce anume il declanseaza si il stimuleaza. De data aceasta vom oferi cateva sugestii despre cum se poate controla si chiar opri acest lucru.

Vederea alimentelor si mirosul lor

Vederea unui aliment care iti place in mod deosebit te poate incita la rontait, ceea ce e pe deplin normal. Problema, in acest sens, apare atunci cand se depasesc limitele. De exemplu, daca nu poti rezista la vederea unei cutii cu ciocolata si simti ca trebuie sa-i inghiti continutul dintr-o singura miscare, atunci te confrunti, intr-adevar, cu o pierdere a controlului, si putem vorbi de compulsie alimentara.

Trebuie sa eviti sa stochezi in casa alimente "periculoase" atunci cand incepi un regim.
Alunga tentatiile! Multe persoane sunt capabile sa reziste pe tot parcursul serii in fata mancarii, dar sfarsesc prin a ceda in fata dulciurilor. Cand incepi sa urmezi un regim, asigura-te ca nu mai detii alimente de prisos. Anturajul tau trebuie sa te ajute in acest sens. Evita sa imprastii hrana peste tot prin casa ta. Stocheaz-o intr-un singur loc, in afara razei tale vizuale.

Cumparaturile

Nu e intamplator ca dulciurile sunt expuse in proximitatea caselor de marcat. Fa cumparaturile "cu stomacul plin" - vei cumpara mai putin si mai ales cat mai putine produse "periculoase". Este bine sa-ti faci o lista, pentru a nu ceda tentatiilor.

Organizeaza-ti mesele si gustarile

Mananca o data la 2-4 ore, in fiecare zi, pentru a evita aparitia senzatiei de foame.
Ia trei mese pe zi si nu sari peste micul dejun. Evita sa suprimi vreun aliment. Daca elimini unul dintre felurile tale de mancare favorite, risti sa platesti scump aceasta frustrare. Destul de frecvent, in urma unui derapaj, regimul se intrerupe si o criza provoaca alta criza. Redu portiile. Nu rontai si nu manca intre mese si gustari.

Ai in vedere un moment de destindere inainte de masa. Este, cu siguranta, dificil in cazul femeilor, dar a fi stresat si enervat inainte de masa este catastrofal: vei manca mai repede si mai mult. Serveste-te cu ajutorul unei farfurii mai mici, nu lasa mancarea pe masa mult timp, strange imediat, pentru a evita orice tentatie inutila!

Foamea si accesele de foame

Foamea este stimulul declansator cel mai important si cel mai frecvent.
Momentul critic se situeaza inaintea fiecarei mese. In timpul pregatirii unei mese, acasa sau la restaurant, avem tendinta de a manca paine, in asteptarea primelor feluri de mancare. Capcana cea mai frecventa este cea constituita de aperitive.

Daca mananci dulceata la micul dejun, deci o glucida "rapida" care se absoarbe repede, risti sa faci hipoglicemie spre ora 11. Urmeaza un acces de foame si inevitabil incepi sa rontai. Daca mananci zaharoase "lente", cu absorbtie lenta, cu nivel glicemic scazut, precum cerealele integrale, nu vei avea nici hipoglicemie, nici senzatie de foame acuta, la aceeasi ora 11.

Cum sa mananci corect

Regula elementara este sa te asezi la masa! Dintr-un sentiment de vinovatie si din obisnuinta, oamenii mananca in picioare, in bucatarie, in fata frigiderului si direct din cratita.
Aseaza-te comod, acorda-ti timpul necesar pentru a manca in liniste si apreciaza ceea ce mananci, nu da totul peste cap! Nu citi ziarul si nu te uita la televizor in timpul mesei. Ai dreptul la o gustare la doua-trei ore dupa cina, daca iti este putin foame, insa nu rontai toata seara!

Mesteca indelung, pentru a manca mai putin, si lasa deoparte tacamurile o data la trei inghitituri. Cand mananci prea repede, sentimentul de satietate nu apare decat mult mai tarziu, cam dupa 30 de minute de cand ai inceput sa mananci. Pentru a manca intr-un ritm mai lent, fa o pauza intre felurile de mancare si amana desertul pe mai tarziu, in cursul serii, ca o gustare!
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • graceGrand pe 4 Apr 2008, 17:17
    ciudat...

    eu nu inteleg cum de toata lumea recomanda cerealele ca produse care "tin d foame" pt o perioada lunga....eu(si nu sunt singura) mananc cereale cu lapte dimineata si la 1-2 ora dupa asta imi e foame,ma doare stomacul d foame...

    1
    0

  • vaszar pe 31 Mar 2008, 20:06
    dieta

    draga Eva spunemi si mie ce sa fac cu grasimile de pe solduri si de pe burta , pentru ca eu am o problema, am un serviciu de asa fel ca nu am cum sa iau 3 mese pe zi si de aia nu maninc regulat

    0
    0

  • Luminita pe 20 Mar 2008, 21:28
    exercitiile eficiente

    Draga Eva,sincer iti marturisesc ca articolele tale sunt extraoridinar de utile pentru orice femeie cotidiana.Am si eu 2 intrebari:1.ce fel de exercitii trebuie sa execut ca sa se topeasca grasimea de pe solduri?2.Se poate sa maninc cerealele integrale zilnic sau exista o restrictie?iti multumesc mult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod